Verzekeraars waarschuwen voor de combinatie alcohol en cannabis achter het stuur

Cannabisgebruik is in Duitsland sinds 1 april legaal voor volwassenen. De regels voor het wegverkeer worden nu pas aangepast – en kunnen de verkeersveiligheid in gevaar brengen, waarschuwt verzekeraarsorganisatie GDV.

Verzekeraars roepen op tot een streng verbod op het gemengd gebruik van cannabis en alcohol achter het stuur. “Volgens het huidige wetsontwerp mogen bestuurders nog steeds maximaal 0,5 promille alcohol en maximaal 3,5 nanogram THC in hun bloed hebben. Het zou dus toegestaan zijn om met mate wiet te roken tot de huidige alcoholpromillagelimiet en dan achter het stuur te kruipen,” bekritiseerde Anja Käfer-Rohrbach, adjunct-directeur van de Duitse Verzekeringsmaatschappij (GDV), naar aanleiding van de hoorzitting van vandaag over de cannabislimiet in de commissie van de Bundestag. “Mensen die wiet roken en tegelijkertijd drinken zouden niet mogen rijden.

De combinatie van alcohol en cannabis is echter onvoorspelbaar en verhoogt het risico op ongelukken.Zelfs kleine doses alcohol versterken de effecten van cannabis. “Als je wiet rookt en tegelijkertijd drinkt, zou je niet mogen autorijden,” zegt Käfer-Rohrbach.Zodra alcohol wordt gebruikt, zou er een nultolerantie moeten gelden voor cannabis achter het stuur – en omgekeerd: “We hebben een alcoholverbod nodig voor cannabisgebruikers en een cannabisverbod voor alcoholgebruikers in het verkeer,” zegt Käfer-Rohrbach.De werkgroep van experts in opdracht van het federale ministerie van transport had ook expliciet gewaarschuwd tegen gemengd gebruik.

 Wie stoned rijdt, riskeert zijn verzekering

Wie een ongeluk veroorzaakt met te veel THC in zijn bloed, riskeert zijn verzekering. Net als bij alcoholgerelateerde ongevallen zal de aansprakelijkheidsverzekering voor motorvoertuigen de volledige schade van het slachtoffer vergoeden, maar verhaal nemen op de persoon die het ongeval heeft veroorzaakt. Omniumverzekeringen kunnen de uitkeringen verminderen en in sommige omstandigheden zelfs volledig weigeren.

De GDV-verklaring over de cannabislimiet in het wegverkeer vind je  hier (PDF)