Als overstromingsschade aan woningen en bedrijfsgebouwen optreedt, is het van belang dat die schade snel en klimaatadaptief wordt hersteld. Zo zorgen we ervoor dat de volgende keer geen of minder schade optreedt. Verzekeraars stellen voor dat klimaatadaptief herstel van overstromingsschade onderdeel wordt van wetgeving voor bestaande woningen en bedrijfsgebouwen. Met zo’n wettelijke verankering zal iedere verzekeraar de schade vergoeden op basis van klimaatadaptief herstel en is dit niet afhankelijk van de gekozen opstalverzekering.
Woensdag 7 juni 2023 besprak de Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat tijdens een debat over wateronderwerpen onder andere het eindadvies van de Beleidstafel wateroverlast en hoogwater. Hierin staan ook twee aanbevelingen over verzekeringen: klimaatadaptief herstel na overstromingsschade en verzekeringen voor klimaatgerelateerde schade.
Klimaatadaptief herstel
De Maatlat groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving is
richtinggevend voor het opnemen van klimaatadaptatie bij nieuwbouw. Na een
overstroming kan de maatlat richting geven hoe klimaatadaptatie te verwerken
bij schadeherstel. De maatlat is echter niet verplichtend en niet gericht op
bestaande bouw.
In verzekeringsvoorwaarden mag een verzekeraar afspreken dat na een
overstromingsschade de schade wordt vergoed op basis van klimaatadaptief
herstel. Het is echter aan een individuele verzekeraar om de inhoud van de
voorwaarden te bepalen en aan consumenten en bedrijven om een keuze te maken
uit het beschikbare aanbod van opstalverzekeringen.
Mededinging
Vanwege mededingingsregels is het niet mogelijk om hier op sectorniveau afspraken over te maken. Daarom stellen we voor de onderdelen over gevolgbeperking overstromingen en wateroverlast uit de maatlat wettelijk te verankeren voor bestaande bouw. Verankering zorgt ervoor dat iedere verzekerde schade door wateroverlast of overstroming in daarvoor kwetsbare gebieden klimaatadaptief herstelt.
Verzekeringen voor klimaatgerelateerde schade
De Beleidstafel adviseert te verkennen wat de overheid kan doen om te zorgen dat fysieke risico’s van klimaatschade voldoende worden gedekt. Verzekeraars stellen voor hierbij specifieke aandacht te besteden aan het overstromingsrisico. Voor schade door overstroming van regionale keringen lukt het de verzekeraars steeds beter om verzekeringsdekkingen uit te breiden, in combinatie met bewustwording, preventie en early warning. Maar voor het adequaat en snel afhandelen van schade door overstroming van onze grote rivieren en vanuit zee is het essentieel dat overheid en verzekeraars de handen ineenslaan.
Dekking
In Nederland zijn er veel verzekeraars die producten aanbieden met dekking voor stormschade. Nederlanders zijn doorgaans ook goed verzekerd tegen neerslag-, natuurbrand-, bliksem- en hagelschade. Opstal- en inboedelzekeringen dekken vrijwel altijd deze schades, waarbij voor storm vaak een verhoogd eigen risico geldt. Ook het mkb kan zich tegen deze risico’s verzekeren.
Een uitgebreide reactie op beide aanbevelingen kun je lezen in de documenten over klimaatrobuust schadeherstel en verzekeringen voor klimaatgerelateerde schade.
Bron: Verzekeraars.nl