Autodiefstal is de afgelopen tien jaar een belangrijke criminele markt geworden die vrijwel alle lidstaten van de Europese Unie treft. Reden voor het CCV, Universiteit Gent en het Center for the Study of Democracy (CSD) om hier onderzoek naar te doen. De partijen startten in 2022 met het project V-BAR en onderzochten het logistieke proces van autodiefstal en autokraak in zes EU-lidstaten: Nederland, België, Bulgarije, Frankrijk, Duitsland en Italië. Volgens Lienke Hutten, criminoloog en CCV-adviseur, kunnen verzekeraars een grote rol spelen binnen het Europese barrièremodel tegen autodiefstal, zo stelt zij op de website van het Verbond van Verzekeraars.
“In Nederland zijn het vooral georganiseerde bendes die verantwoordelijk zijn voor diefstal van auto’s en auto-onderdelen. Deze gestolen auto’s worden regelmatig gebruikt voor andere criminele activiteiten, zoals het importeren van drugs, wapens en illegaal geld. Auto’s worden daarnaast ook gestolen voor financieel gewin. Bepaalde modellen worden ‘op bestelling’ gestolen en vervolgens de grens overgebracht. Dit geldt ook voor specifieke auto-onderdelen. Denk hierbij aan katalysatoren die veel geld opbrengen.”
Ons land is volgens haar bovendien een ‘doorgeefluik’ naar andere landen wat gestolen auto’s betreft; hele auto’s worden in containers en vrachtwagens het land uit getransporteerd. “Wat opvalt, is dat de gestolen auto’s vaak de goedkopere modellen zijn. Dit komt met name doordat deze voertuigen minder tot geen anti-diefstalvoorzieningen hebben. Deze goedkopere auto’s komen vooral in Afrikaanse landen terecht. In Oost-Europa zijn juist Duitse auto’s populairder, omdat ze bekendstaan als robuust.”
Wat betreft auto-onderdelen worden met name navigatiesystemen, nummerplaten en airbags gestolen. Ook sturen en multimediasystemen zijn populair. “De onderdelen worden om twee redenen gestolen. De eerste categorie onderdelen worden gestolen om de hoge waarde en het ‘bling’-imago. Deze delen kunnen meestal snel verkocht worden. Bij de tweede categorie gaat het om onderdelen die worden gestolen om reparaties mee te verrichten”, vervolgt de CCV-adviseur, volgens wie met name grenslocaties zoals Limburg en locaties met meerdere uitvalswegen zoals Amsterdam populair zijn bij dieven.”
Europees barrièremodel.
In de eerste helft van 2023 heeft de
projectgroep de rapporten van alle landen geanalyseerd. De hieruit gehaalde
grensoverschrijdende elementen vormden de basis van het Europees barrièremodel.
De vijf belangrijkste barrières binnen het Europese barrièremodel zijn
volgens de projectgroep:
1. Zorg voor datagedreven automatische nummerplaatherkenning binnen de EU;
2. Inventariseer het autoverkoopproces in verschillende lidstaten;
3. Ken als autohandelaar je klant en de herkomst van onderdelen;
4. Markeer auto-onderdelen om handel van gestolen onderdelen tegen te gaan;
5. Creëer als verzekeraars bewustzijn bij autobezitters.
Welke rol kunnen verzekeraars spelen? Lienke Hutten: “De rol van verzekeraars komt vooral terug in de vijfde barrière. Als verzekeraars goed samenwerken, kunnen ze veel informatie delen, waardoor autodiefstaltrends vroeg ontdekt kan worden. Een en ander kan gerealiseerd worden door wettelijke kaders te bieden voor het uitwisselen van data en als verzekeraars elkaar toegang geven tot de eigen informatiesystemen.”Als verzekeraars diefstaltrends communiceren naar autobezitters, kunnen zij ook sneller preventieve maatregelen nemen. Idealiter komt er volgens Hutten een ‘trend-detectiesysteem’ waarbij verzekeraars samenwerken om trends te signaleren en te communiceren.
Bron Verzekeraars.nl