Veel onwetendheid bij verzekeringsmedewerkers over inkomensgevolgen bij ziekte

Medewerkers in de verzekeringssector zijn slecht op de hoogte van de inkomensgevolgen bij langdurige ziekte. Vooral na een ziekteperiode langer dan twee jaar. De onbekendheid betreft zowel de hoogte van het inkomen als opbouw van pensioenrechten. Dat blijkt uit een onderzoek van het Verbond van Verzekeraars in samenwerking met Montae & Partners onder verzekeraars die zijn aangesloten bij de Cao voor het Verzekeringsbedrijf. “Er is een forse informatieachterstand waar we de komende tijd aandacht aan willen besteden”, stelt algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond. Want uit de enquête blijkt ook dat medewerkers behoefte hebben aan meer inzicht.

In het onderzoek geeft ruim een kwart van de respondenten (27%) aan niet of helemaal niet op de hoogte te zijn van de financiële consequenties van langdurige ziekte. Over het eerste ziektejaar maken relatief weinig medewerkers zich zorgen. Het inkomen blijft in die periode ongewijzigd, denkt 87%. Maar in het tweede jaar daalt het inkomen naar 70%, verwacht driekwart van de ondervraagden.  Wat er na twee jaar ziekte gebeurtis een groot vraagteken. Veertig procent geeft aan geen idee te hebben. De gevolgen voor pensioenopbouw zijn ook voor veel medewerkers onduidelijk. Een derde (33%) denkt dat de opbouw wordt verminderd bij langdurige ziekte, 19% denkt dat de inleg bij langdurige ziekte stopt, 15% denkt dat er geen gevolgen zijn en 34 procent geeft aan het niet te weten.

Meer informatie 

De onbekendheid met  de gevolgen van langdurig verzuim is volgens Weurding niet verrassend. ”Als je gezond bent denk je niet na over scenario’s waarbij je meer dan een jaar uitvalt’’. Het Verbond van Verzekeraars gaat samen met Montae & Partners meer aandacht geven aan informatie over langdurige ziekte en inkomensbescherming. Het onderzoek vormt daarvoor de aftrap. Als ervaringsdeskundige op het gebied van verzuim en arbeidsongeschiktheid zal Montae & Partners de komende maanden expertise delen. Met financieel inzicht in inkomen en pensioen bij ziekte, worden medewerkers volgens Montae & Partners beter voorbereid op hun pensioen, voelen zij zich meer betrokken bij de organisatie en ervaren meer financiële gemoedsrust en zekerheid.

De onbekendheid met  de gevolgen van langdurig verzuim is volgens Weurding niet verrassend. “Als je gezond bent denk je niet na over scenario’s waarbij je meer dan een jaar uitvalt’’. Het Verbond van Verzekeraars gaat samen met Montae & Partners meer aandacht geven aan informatie over langdurige ziekte en inkomensbescherming. Het onderzoek vormt daarvoor de aftrap. Als ervaringsdeskundige op het gebied van verzuim en arbeidsongeschiktheid zal Montae & Partners de komende maanden expertise delen. Met financieel inzicht in inkomen en pensioen bij ziekte, worden medewerkers volgens Montae & Partners beter voorbereid op hun pensioen, voelen zij zich meer betrokken bij de organisatie en ervaren meer financiële gemoedsrust en zekerheid.

Enkele uitkomsten

Op de vraag hoe goed ben je op de hoogte  van de financiële gevolgen  bij langdurige ziekte als jou dat dat overkomt, antwoordt 30% van de respondenten met goed en 9% met ‘zeer goed’, 33% met ‘neutraal’ en 22% met ‘onvoldoende’. Een op de vijf (21%) geeft zelfs aan helemaal niet op de hoogte te zijn.

Ruim een op de drie (34%) moet ook het antwoord schuldig blijven op de vraag wat demogelijke gevolgen zijn van langdurige ziekte op de pensioenopbouw na twee jaar, 15% denkt dat deze onaangetast blijft, 33% dat deze wordt verminderd en 19% dat deze wordt stopgezet.

Desgevraagd geeft 40% aan niet te weten wat er met de WGA Hiaatverzekering wordt bedoeld en 47% weet niet wat de  WIA Exedentregeling inhoudt. Verder denkt 44% dat beide regelingen deel uitmaken van de  CAO Verzekeringsbedrijf, 28% alleen  de ‘WGA Hiaat’, 5% alleen de ‘WIA-Exedent  en 22% geen van béide.

Op de vraag wat de financiële zorgen kunnen zijn  wanneer men langdurig ziek wordt, antwoordt 95% van de respondenten met inkomensverlies,  64%  noemt verlies van secundaire arbeidsvoorwaarden (bijv. pensioenopbouw), hogere medische kosten 60%, verlies van bonussen of variabele beloningen.