Puur rekenkundig gezien botst er in Duitsland elke twee minuten een auto met een all risks -verzekering op een wild dier. Het risico op een ongeval met een wild dier is echter ongelijk verdeeld over het jaar: Het risico is vooral hoog in de komende weken. In 2022 registreerden Duitse autoverzekeraars ongeveer 265.000 ongevallen met wilde dieren waarbij personenauto’s met een uitgebreide verzekering betrokken waren. Dit resulteerde in een schade van in totaal meer dan 950 miljoen euro, omgerekend bijna 3.600 euro per ongeval.
Automobilisten moeten de komende weken goed opletten op wilde dieren. Volgens cijfers van hry Duitse Verbond van Verzekeraars GDV is het risico op een ongeval met wilde dieren in april en mei groter dan in enig ander jaargetijde. “Met de tijdsverandering is het spitsverkeer weer in de schemerperiode terechtgekomen, wanneer veel wilde dieren op zoek zijn naar voedsel. Dit betekent een verhoogd risico op botsingen,” waarschuwt GDV adjunct-directeur Anja Käfer-Rohrbach. “Rijden met een vooruitziende blik helpt voorkomen dat je jezelf en anderen in gevaar brengt bij het oversteken van wilde dieren.”
Bestuurders moeten voorzichtig rijden en altijd klaar zijn om te remmen in beboste gebieden en aan de rand van velden, vooral ’s ochtends en in de schemering. “Hoe hoger de snelheid, hoe groter de kracht waarmee wild de auto raakt,” zegt Käfer-Rohrbach. Toch zijn risicovolle uitwijkmanoeuvres niet aan te raden: “Een botsing met een andere auto of een boom is over het algemeen gevaarlijker dan een botsing met een wild dier,” zegt Käfer-Rohrbach. Als een aanrijding onvermijdelijk is, moet er vol worden geremd met het stuur stevig op zijn plaats.”Als bestuurders wilde dieren op de weg zien, moeten ze hun lichten dimmen, remmen en claxonneren. Dit schrikt de dieren meestal af. “Grootlicht of knipperlichten mogen echter niet worden gebruikt, omdat verblinde dieren niet wegrennen maar stil blijven staan.”