TLN (transport) waarschuwt voor ‘James Bond-achtige’ overvallen

 

Transport en Logistiek Nederland (TLN) waarschuwt voor ‘James Bond-achtige’ overvallen op vrachtwagens. De wagens worden volgens TLN al rijdend door bendes met verschillende auto’s beroofd. In Nederland zijn  zes meldingen gedaan van dit soort overvallen. Deze week waren er meerdere incidenten op de routes Duiven – Eindhoven (en omgeving) en Duiven – Waalwijk (A59)., zegt TLN.

Volgens TLN-voorzitter Arthur van Dijk merkt de chauffeur niets van de diefstal. Hij zegt dat bendes gebruik maken van meerdere auto’s die een vrachtwagen op de weg ‘isoleren’. Een van de auto’s gaat zo dicht achter de vrachtwagen hangen dat de chauffeur de auto niet kan zien. Een dief klimt vervolgens op de motorkap van de auto en breekt vanaf daar in in het ruim van de vrachtwagen.Bij de zes Nederlandse voorvallen waren de wagens bij aankomst plotseling leger, zonder dat de chauffeurs onderweg waren gestopt. Volgens Van Dijk is er voor de politie genoeg aanleiding om de meldingen serieus te nemen.

TLN roept chauffeurs op om extra op te letten op plekken waar het rustig is op de weg. Wanneer ze terechtkomen in een situatie waarin ze al rijdend beroofd worden, moeten ze volgens TLN door blijven rijden, als het kan het kenteken noteren en direct 112 bellen.De bendes zoeken volgens de transportorganisatie naar wagens die zich lenen voor de overvalmethode. Van Dijk zegt dat bijvoorbeeld aanhangers met een zeilen huif en wagens zonder hang- of sluitwerk een verhoogd risico lopen.In 2013 werden in Duitsland en België ook meldingen gemaakt van soortgelijke overvallen. Destijds beroofden Roemeense bendes de wagens.

Op de website van de NOS is een voorbeeld van deze ‘Roemeense’aanpak te zien: http://nos.nl/artikel/2129515-transportsector-waarschuwt-voor-james-bond-overvallen.html.