SWOV heeft deze week (5 februari jl) aan de Tweede Kamer een ‘Technische briefing’ gegeven over de stand van zaken rondom verkeersveiligheid. Tijdens deze briefing hebben Saskia de Craen en Martin Damen namens SWOV Kamerleden geïnformeerd over de meest recente inzichten, trends en uitdagingen en was er gelegenheid om vragen te stellen.
Op hoofdlijnen komt de presentatie overeen met de onderwerpen in de infographic die SWOV, zoals gebruikelijk, hebben samengesteld ter voorbereiding op het Commissiedebat Verkeersveiligheid op dinsdag 11 februari a.s. In de infographic worden onder meer de stijging van het aantal fietsslachtoffers, de kwetsbaarheid van oudere verkeersdeelnemers en de opkomst van nieuwe voertuigen belicht. Ook wordt de impact van investeringen en de noodzaak om extra maatregelen te nemen.
De vijf onderwerpen
1.Aantal verkeersslachtoffers neemt toe: In 2023 overleden 684 mensen en raakten 7.400 mensen ernstig gewond in het verkeer. Weliswaar zijn dit minder slachtoffers dan in 2022, maar er is nog steeds sprake van een stijgende trend. De aantallen slachtoffers in 2022 en 2023 zijn het hoogste van het afgelopen decennium.
- Stijging aantal fietsslachtoffers: Het aantal fietsslachtoffers stijgt, vooral onder ouderen. Fietsers komen vaak om bij aanrijdingen met een auto; bij ongevallen met ernstig gewonden is er meestal geen motorvoertuig betrokken. De volgende maatregelen kunnen het aantal slachtoffers fors verminderen: aanleg veilige fietsinfrastructuur, de helft van de 50km/uur-wegen binnen de bebouwde kom naar 30 km/uur en (het stimuleren van) de fietshelm.
- Steeds meer oudere slachtoffers: Ouderen zijn relatief vaak verkeersslachtoffer; in 2023 was meer dan de helft 60+. Uit de ongevallenregistratie kan geen informatie gehaald worden over veroorzakers van ongevallen. Daarom kunnen we niet zeggen of ouderen vaker ongevallen veroorzaken dan jongere verkeersdeelnemers; wel dat ze relatief vaak slachtoffer worden van een ongeval. De fysieke kwetsbaarheid van ouderen speelt hierbij een belangrijke rol.
- Steeds meer nieuwe voertuigen: Hoewel er nog maar weinig bekend is over de risico’s en slachtofferaantallen van fatbikes, is al wel duidelijk dat de aantallen toenemen. Voor lichte elektrische voertuigen, zoals de e-step, weten we vanuit buitenlands onderzoek dat ze een verhoogd risico kennen. Eenduidige regelgeving voor álle voertuigen met een motor is nodig om te voorkomen dat problemen zich blijven verplaatsen naar nieuwe, innovatieve, voertuigen. Dit kan in een LEV-kader geregeld worden.
- Investeren loont: Uit een evaluatie van de 2e tranche van de investeringsimpuls blijkt dat de maatregelen 1,5 keer zoveel baten opleveren als dat ze kosten. Echter, de totale investeringsimpuls (500 k€ in 10 jaar) is onvoldoende om de nuldoelstelling in 2050 te halen. Adviesbureau SWECO heeft geschat dat de infrastructurele maatregelen om het aantal slachtoffers in 2030 te halveren op 12,4 miljard euro uitkomen.
Meer weten?Bekijk de infographic hieronder. Meer informatie over de Technische briefing is te vinden op tweedekamer.nl.
https://swov.nl/sites/default/files/2025-02/CD-Februari-2025.pdf