Riskmanagers boeken vooruitgang bij het inbedden van benaderingen van klimaatgerelateerde risico’s in ondernemingsbrede raamwerken voor riskmanagement, maar de terughoudendheid om in dergelijke inspanningen te investeren vertraagt hun vooruitgang, zo blijkt uit het recente online onderzoek van StrategicRISK onder 103 riskmanagers van over de hele wereld. De anonieme enquête, die werd gesponsord door Zürich, verzamelde reacties uit een breed scala aan industriële sectoren in Europa, Azië-Pacific, Noord- en Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Afrika.
Uit het onderzoek bleek dat 11% van de riskmanagers van mening was dat het beheersen van klimaatrisico’s deel uitmaakte van de benadering van ondernemingsriskmanagement van hun organisatie, tegenover 3% in 2023. En 91% was van mening dat klimaatverandering een significante of enige impact zou hebben op hun activiteiten in de loop van de jaren. het volgende decennium.Slechts 24,8% in de enquête van dit jaar vond dat hun aanpak voor het meten en monitoren van de potentiële impact van klimaatverandering volwassen was. En hoewel 49% zei dat hun aanpak verbeterde, is dat een stuk minder dan de 69% in 2023.
Schaarste aan hulpbronnen
Het grootste struikelblok bij het ontwikkelen van bedrijfsbrede riskmanaementbenaderingen van klimaatrisico’s is vaak een gebrek aan middelen, aldus Annacel Natividad, Chief Risk Officer van Aboitiz en president van PARIMA. “Dit is iets wat ik nu ervaar. Het aanpakken van klimaatrisico’s vereist aanzienlijke investeringen in nieuwe technologieën, of het nu gaat om het moderniseren van bestaande apparatuur of de transitie naar biomassavriendelijke energie. Dit komt bovenop elke infrastructuur of elk proces dat je binnen de organisatie moet implementeren. Elke organisatie, vooral organisaties die met financiële beperkingen kampen, kan moeite hebben om voldoende middelen aan deze gebieden toe te wijzen.”
Hoewel een gebrek aan middelen voor sommige organisaties een uitdaging is, betekent dit niet dat de rol van de risicomanager minder belangrijk is bij het beheersen van klimaatrisico’s, aldus Franck Baron, Group Deputy Director, Risk Management and Insurance bij International De klimaatagenda biedt riskmanagers de langetermijnhorizon waar we allemaal voor vechten. Het stelt hen in de positie om na te denken over hoe ik een verschil kan maken, hoe kan ik mijn bedrijf helpen beschermen, beveiligen en in stand houden in de komende 10 tot 15 jaar?”
Het risicobewustzijn is hoog
De raden van bestuur en het uitvoerend management van organisaties zijn zich grotendeels bewust van de ernst van de klimaatrisico’s. Uit het onderzoek blijkt dat 73% zeer of enigszins betrokken is bij het beheersen van de dreiging. Klimaatrisico’s worden door veel organisaties als een strategische prioriteit beschouwd, zegt Natividad, waarbij besturen het onderwerp eerder zullen bespreken als onderdeel van hun toezichthoudende verantwoordelijkheden.
“Als gevolg hiervan is er een mogelijkheid voor risicomanagers om hun betrokkenheid bij het risicobeheer te vergroten. Er is een groeiende trend dat raden van bestuur leden zoeken met expertise op het gebied van klimaatwetenschap, duurzaamheid of zelfs risicobeheer, vooral bij beursgenoteerde bedrijven en bedrijven zoals energiebedrijven die rechtstreeks worden beïnvloed door de klimaatverandering”, Iets meer dan de helft van de respondenten geeft aan dat hun organisaties binnen de risicomanagementfunctie iemand hebben die zich bezighoudt met duurzaamheids- en klimaatrisico’s.
Verzekeraars spelen een positieve rol
Riskmanagers hebben de rol van verzekeraarsdiensten overwogen om bedrijven te ondersteunen bij het beperken van klimaatgerelateerde risico’s, waarbij de meesten het er in het onderzoek over eens zijn dat deze op zijn minst enigszins belangrijk zijn.
Op een glijdende vijfpuntsschaal zei 28% dat het uiterst belangrijk is voor verzekeraars om dergelijke diensten te verlenen. Vanaf dat moment zijn de percentages gedaald, waarbij 13% zegt dat de betrokkenheid van verzekeraars helemaal niet belangrijk is.
.”