Steeds meer doden op kruispunten: elk jaar 20.000 ongelukken

Het aantal verkeersdoden op kruispunten neemt toe. Vorig jaar telde de politie 172 dodelijke ongevallen. Dat zijn er 25 meer dan in 2016. Daarnaast waren er de afgelopen drie jaar bijna 16.000 ongelukken op kruispunten waarbij mensen gewond raakten. Vooral fietsers zijn daarbij het slachtoffer. Dat blijkt uit een uitgebreide analyse van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws op basis van gegevens van politie en Rijkswaterstaat over ruim 250.000 ongelukken in de afgelopen drie jaar. Meer dan 60.000 daarvan vonden plaats op kruispunten. 476 van die ongevallen bleken fataal.

Met 95 fatale ongevallen zijn de kruispunten in Noord-Brabant van alle provincies het meest dodelijk gebleken in de afgelopen drie jaar. In Zuid-Holland waren de meeste ongevallen met gewonden. Het merendeel van de fatale ongelukken gebeurde binnen de bebouwde kom, waar veel verschillende verkeersdeelnemers samen komen. Vooral kwetsbare weggebruikers zijn de klos. Zo waren bij meer dan de helft van de dodelijke ongevallen fietsers betrokken. 

Bij 142 kruispunten in het land zag de politie meer dan tien ongelukken in drie jaar tijd of vielen er minstens zes gewonden. Deze kruispunten zijn daarmee zogeheten blackspots.Het kruispunt waar de politie de meeste ongelukken heeft geteld, ligt in de stad Groningen. De kruising van de Bornholmstraat en de Kotkastraat was goed voor minstens 30 ongelukken. 

V olgens hoogleraar transportbeleid Bert van Wee van de Technische Universiteit in Delft kunnen veel gevaarlijke kruispunten – ook de drukke – veiliger worden gemaakt. “Zeker bij de blackspots moet je kijken of je met maatwerk de boel verder kunt verbeteren. Het helpt ook om binnen de bebouwde kom de maximumsnelheid te verlagen. Als je de snelheid van het verkeer naar beneden kan brengen, zie je dat er veel minder dodelijke ongevallen zijn.” Verder hekelt de hoogleraar de wirwar aan verkeersregels bij kruispunten. “We hebben in Nederland richtlijnen voor de inrichting, zodat ze ook herkenbaar zijn. Bijvoorbeeld waar fietsers voorrang horen te krijgen en waar niet. Helaas worden die niet overal toegepast. Heel Nederland ligt vol met voorbeelden van waar juist een gebrek aan eenduidigheid is.”

Van  Wee van de TU Delft noemt de toename van verkeersdoden op kruispunten fors. “Het is zo groot, dat we denken dat het niet meer alleen door toeval kan worden verklaard. Dus er moet iets aan de hand zijn.”Wat de oorzaak precies, zou nader onderzoek moeten uitwijzen. “Het zou kunnen zijn dat bijvoorbeeld fietsers vaker hun smartphone gebruiken. Het kan ook zijn dat automobilisten op een aantal punten wat harder gaan rijden, maar dat weten we allemaal nog niet.” 

Bron RTL nieuws