Honderdduizenden ondernemers staat het water aan de lippen, signaleert de Kamer van Koophandel op basis van een onderzoek onder 5.000 bedrijven, meldt AD vandaag. Een op de tien balanceert op de rand van faillissement. Zij kunnen hun rekeningen niet betalen en kampen met problematische schulden. Een op de zeven ondernemers ervaart bovendien emotionele problemen en 20%zegt ‘geen controle’ meer te hebben over het bedrijf. De uitkomsten zijn het resultaat van twee jaar coronacrisis en meer recent de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis.
Hans Klein Swormink, programmamanager ‘Zwaar weer’ bij de KVK verwacht dit jaar een ‘substantiële toename’ van het aantal faillissementen en bedrijfsbeëindigingen. Het gaat om 200.000 tot 220.000 bedrijven. Door de coronasteun bleven veel bedrijven de afgelopen twee jaar overeind. Economen voorspelden een inhaaleffect zodra de financiële hulp stopt. Daar lijkt het nu op, zegt Joris Knoben, hoogleraar bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit. De steun verlengen, is volgens Knoben geen optie: ,,Het is niet goed als je bedrijven die soms voor corona al niet levensvatbaar waren eindeloos blijft redden.”
Horeca, cultuur of evenementen
Voor de nationale economische groeicijfers voorziet de econoom ‘geen grote gevolgen’. ,,Het gaat in veel gevallen om ondernemers in horeca, cultuur of evenementen. Die leggen macro-economisch niet zoveel gewicht in de schaal.” De sociale en persoonlijke drama’s wil Knoben niet bagatelliseren: ,,Als ik in het onderzoek lees dat 27% van de ondernemers het gevoel heeft er helemaal alleen voor te staan, die diepe eenzaamheid, dat raakt mij enorm.”
Hij zou niet kiezen voor een nieuw financieel steunpakket, alleen al omdat dat praktisch niet uitvoerbaar is. ,,Kwijtschelding van schulden bij de Belastingdienst kun je niet generiek doen. Dat zou maatwerk zijn, maar hoe bepaal je wie daar dan wel recht op heeft en wie niet? Veel ondernemers leenden bij familie en vrienden. Wat doe je daar mee?” Eerder beloofde het kabinet zich al in te spannen voor ‘in de kern gezonde bedrijven’. Voor andere ondernemers in nood komt er betere informatie en extra begeleiding bij schuldsanering, faillissement, bedrijfsbeëindiging of een heroriëntatie naar een nieuwe toekomst.
Bron AD