Sedgwick brand protection: Europese productrecalls bereiken recordhoogte in tweede kwartaal van 2023


De Europese product recalls zijn in het tweede kwartaal van 2023 verder toegenomen in vijf belangrijke industrieën, met een stijging van 7,8% ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit is de vierde opeenvolgende kwartaalstijging en het hoogste niveau van terugroepactiviteiten in één kwartaal in meer dan 10 jaar, volgens Sedgwick’s laatste editie van de 2023 European Product Recall Index.

Het kwartaalrapport van Sedgwick analyseert recallgegevens uit de Europese auto-, consumentenproducten-, voedsel- en drank-, farmaceutische en medische apparatuursector. De belangrijkste bijdragers aan deze recordgroei in het tweede kwartaal waren de consumentenproductensector, waar de terugroepacties met 31,8% toenamen, de automobielsector met 12,6% en de voedingsmiddelen- en drankensector met 2,3%. Daarentegen daalden het aantal recalls  in de farmaceutische sector en de sector medische hulpmiddelen met respectievelijk 14,0% en 4,2%.

Naast de meest recente gegevens over terugroepacties geeft Sedgwick in zijn rapport ook een overzicht van recente regelgevingsactiviteiten en voorspellingen voor wat fabrikanten in de Europese industrieën in de tweede helft van 2023 kunnen verwachten. Kunstmatige intelligentie (AI) blijft een belangrijk aandachtspunt voor regelgevers in de EU en het VK, zelfs nu wetgevers voorstellen doen die de regulering van deze nieuwe technologie op verschillende manieren benaderen. De AI-wet van de EU zal gevolgen hebben voor alle sectoren, maar sectorspecifieke richtlijnen voor medische apparatuur en consumentenproducten kunnen verwarring scheppen over welke AI-richtlijnen in welke omstandigheden van toepassing zijn.

Het milieu en de Green Deal van de EU blijven prioriteiten op het gebied van regelgeving in Europa, waarbij regelgevers circulaire economieën bevorderen, afval verminderen en duurzaamheid stimuleren. Zoals we in de VS zien, nemen Europese regelgevers ook stappen om consumenten te beschermen tegen gewetenloze praktijken op secundaire markten, vooral bij online verkoop.

“Terwijl regelgevers gelijke tred proberen te houden met opkomende risico’s zoals kunstmatige intelligentie en klimaatverandering, krijgen bedrijven te maken met een steeds drukkere regelgevingsomgeving met een hogere inzet bij niet-naleving”, zegt Chris Occleshaw, international product recall consultant bij Sedgwick. “Elk kwartaal zien we ook meer recalls, wat het risicolandschap voor bedrijven nog ingewikkelder maakt. Als gevolg hiervan zal het vooraf plannen van uitdagingen in de markt een essentieel bedrijfsproces worden voor het opereren in de EU en het VK.”

Download hier Sedgwick’s European 2023 edition 2 recall index page.