Als er de afgelopen dagen iets duidelijk is geworden dan is het wel dat de schade-expertisebureaus en de expertiseafdelingen van verzekeraars prima voorbereid zijn op grote landelijke calamiteiten, zoals de zware stormen Dudley, Eunice en Franklin die sinds vrijdag over ons land raasden. Volgens Verbondsdirecteur Richard Weurding zijn bij verzekeraars dit weekend een recordaantal van meer dan 100.000 schadeclaims binnengekomen van gedupeerde particulieren en bedrijven.
Bij schade-expertisebureaus is er doorgaans bij dit soort calamiteiten sprake van een naijleffect. De opdrachten om de schadeclaims te beoordelen volgens doorgaans na een of meerdere dagen. Desalniettemin is er sinds vrijdag al sprake van een enorme topdrukte voor de schade-expertisebranche, mede door een aantal spoedmeldingen, zo blijkt uit een eerste inventarisatie onder de leden van het werkgeversbestuur van het NIVRE en een aantal bureaus dat sterk vertegenwoordigd is in het brandschadesegment. Enkele bureaus spreken nu al van een ‘significante toename’ ten opzichte van recente vergelijkbare zware stormen in de afgelopen jaren. Volgens Verbondsdirecteur Richard Weurding wordt de totale schade nu al geraamd op ruim een half miljard euro en is er sprake van honderdduizenden schadeclaims.
Het gaat volgens de benaderde bureaus om zowel kleine, middelgrote als grote schades , waarbij de hoofdmoot als ‘middelgroot kan worden bestempeld. Schades van meer dan 100.000 euro zijn allesbehalve uitzonderingen en er werden zelfs enkele miljoenenschades gemeld. De schademeldingen betroffen vooral afgewaaide daken/dakbedekking, beschadigde gevels, schuren, complete (bij)gebouwen, gevelbeplating, pannen, motorrijtuigen en omgevallen bomen. Ook werden er veelvuldig gevallen van hemelwaterschade (opstal en inventarissen/inboedels/goederen) nadat daken beschadigd raakten. Zo ook waren er enkele gevallen van bedrijfsschade wegens het stilvallen van productie/sales-activiteiten en van een grote maritieme schade doordat een containerschip een aantal containers verloor .
Uit de inventarisatie blijkt dat de expertisebureaus en expertiseafdelingen van verzekeraars optimaal voorbereid waren op de te verwachten hausse aan schademeldingen. Het expertisekorps was hierop zowel kwantitatief als kwalitatief afgestemd en de al eerder succesvol gebleken calamiteiten- en rampenplannen blijken andermaal toereikend te zijn om de stroom schademeldingen snel en voortvarend te kunnen afhandelen en zonodig de eerste schadebeperkende maatregelen in gang te kunnen zetten. Ook worden verzekeraars periodiek geïnformeerd over de voortgang en schaderamingen. Verwacht wordt dat de komende dagen het aantal schademeldingen nog verder zal toenemen maar ook hiervoor zullen de rampenplannen en mankracht toereikend zijn, benadrukt het NIVRE. “Mede door hun tomeloze inzet, ook buiten kantooruren om, laten schade-experts tijdens deze grote calamiteiten hun meerwaarde zien voor zowel gedupeerden als opdrachtgevers.”