Weersextremen nemen toe. Stormen, hagel en andere natuurrampen hebben vorig jaar bovengemiddeld veel schade aangericht, zo blijkt uit cijfers van het Duitse Verbond van verzekeraars GDV. Natuurrampen zorgen vorig jaar bij onze oosterburen een totaal schade voor brand- en autoverzekeraars van 5,7 miljard euro. Het ging om 2,7 miljard euro aan storm- en hagelschade aan eigendommen van particulieren en bedrijven , voor ca twee miljard euro aan storm-, hagel-, bliksem- en overstromingsschade aan auto’s en voor ongeveer één miljard euro aan overige weergerelateerde calamiteiten.. In 2023 zijn Beieren en Hessen het zwaarst getroffen door schade veroorzaakt door natuurrampen.
“De kosten bedragen 5,7 miljard euro. Dit is 1,7 miljard euro meer dan in 2022, voornamelijk door ernstige en dure hagelschade aan motorvoertuigen, die 2 miljard euro kostte”, zeg GDV-directeur Jörg Asmussen, De reden voor de hoge kosten is de enorme stijging van de prijzen van reserveonderdelen en de hoge lonen in werkplaatsen. De gemiddelde schadeclaim voor storm- en hagelschade bij autoverzekeringen steeg naar 4.100 euro, het op twee na hoogste cijfer na 1984 (4.700 euro) en 2021 (4.300 euro).Schadeverzekeringen waren in totaal goed voor 3,7 miljard euro, waarvan 2,7 miljard euro werd veroorzaakt door storm en hagel en 1 miljard euro door andere natuurgevaren, zoals overstromingen door hevige regenval. Over het geheel genomen is het natuurgevarensaldo voor 2023 800 miljoen euro hoger dan aangenomen aan het einde van 2023.
De hoogste schadelast in Beieren en Hessen
van de deelstaten staat Beieren bovenaan met een schade van in totaal meer dan 2 miljard euro, gevolgd door Hessen met ongeveer 890 miljoen euro. “Het Alpengebied en de middelgebergtes Taunus en Odenwald in Hessen werden bijzonder vaak getroffen door hagel,” zegt Asmussen. De deelstaat Baden-Württemberg volgt met ruim 662 miljoen op plek 3 en de top-5 wordt gecompleteerd door de deelstaten Rheinand -Palz (325 mijoen euro) en Niedersachsen (272 miljoen euro). De deelstaat Saarland meldt de minste schade door weergerelateerde calamiteiten (28 miljoen euro), op de voet gevolgd door Hamburg (29 miljoen euro) en Mecklenburg-Vorpommern (31 miljoen euro), Daarna volgen Bremen (48 miljoen euro) en Thïringen (54 miljoen)
Onweer in zomer leiden tot grote schade
In 2023 was er grotendeels geen grote schade door winter- en herfststormen. In augustus veroorzaakten zware stormen echter verzekerde schades van in totaal 1,5 miljard euro – ruim een kwart van de totale schade. Propertyverzekeraars werden getroffen met 950 miljoen euro en autoverzekeraars met 550 miljoen euro. De stormen “Kay” en “Lambert” hadden in juni al zware schade veroorzaakt voor een totaalbedrag van 740 miljoen euro. Hiervan was 390 miljoen euro toe te schrijven aan schadeverzekeraars en de resterende 350 miljoen euro aan autoverzekeraars.
De hoeveelheid schadeclaims was vorig jaar procentueel het hoogst in Bremen (21,3 per 1.000 polissen, was 2,7 in 2022). Daarna komen Sleeswijk Holstein (18,1/5,8), Hessen (214,.1/2,8), Hamburg (10,7/9,5) en Saksen Anhalt (10,3/2,2). De gemiddelde claimfrequentie in geheel Duitsland beliep 8,2 per 1,000 polissen, ruim twee keer zo hoog als een jaar eerder (3,5). Negen deelstaten kwamen onder dat moyenne. De claimsfrequentie was het laagste in de deelstaat Baden-Württemberg ( 3.0/2,7), gevolgd door Mecklenburg-Vorp (3,2/5,6), Saarland (3,9/4,8), Brandenburg (4,2/4,6) en Sachsen (5,3/3,6)
Oproep aan de federale staten: bescherming tegen natuurrampen door aanpassing aan de klimaatverandering
De huidige zware weersomstandigheden vormen regelmatig de aanleiding voor discussies over verplichte verzekeringen. In maart sprak de Conferentie van Ministersvoorzitters zich opnieuw uit voor de invoering van een landelijke verplichte verzekering tegen natuurrampen. De verzekeringssector vraagt om meer dan alleen een verplichte verzekering om zich te beschermen tegen extreme weersomstandigheden. “Een verplichte verzekering alleen zal niemand helpen – noch huiseigenaren, noch de federale staten en lokale overheden,” benadrukte Asmussen. In plaats daarvan moet de nadruk liggen op preventie. “De hoogste prioriteit moet worden gegeven aan klimaataangepaste planning, bouw en renovatie”, aldus Asmussen. Preventie moet een integraal onderdeel worden van de bouwvoorschriften van de overheid. “Anders kunnen we ons nu al voorbereiden op miljarden aan schade door toekomstige overstromingen”, benadrukt Asmussen.De verzekeringssector heeft een eisencatalogus gepresenteerd waarin de vereisten voor uitgebreide bescherming tegen natuurrampen worden gespecificeerd.