Riskmanagement klimaatrisico’s ongelijk verdeeld over de financiële sector

Volgens een nieuw onderzoeksrapport, The Climate Challenge for Boards: Perspectives from the Financial Sector, met verschillende benaderingen van het managen van klimaatrisico’s op bestuursniveau.Het rapport, dat in opdracht van waterrisicobureau Fathom is opgesteld door IFI Global, laat zien dat 30 verzekeringsmaatschappijen, 30 banken en 32 beleggingsondernemingen zich in verschillende stadia van voorbereiding op en prioritering van klimaatrisico’s bevinden.

Fathom zegt van mening te zijn dat een beter toezicht van het bestuur op klimaatrisico’s van cruciaal belang is voor zowel de veerkracht van de financiële sector als de wereldwijde inspanningen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken.

Het rapport onderzoekt de belangrijkste uitdagingen waarmee raden van bestuur worden geconfronteerd bij het aanpakken van klimaatrisico’s en het gebrek aan standaardisatie in de taal die wordt gebruikt om klimaatrisico’s te definiëren, verschillende sectorale benaderingen voor het meten van fysieke risico’s en beperkingen in bestaande gegevens. Uit het rapport blijkt dat 81% van de respondenten een gebrek aan nauwkeurige en consistente gegevens noemt als de grootste uitdaging waar directies mee te maken hebben als het gaat om klimaatrisico.

Uit het rapport blijkt dat 93% van de bestuursleden klimaatrisico’s ziet als unieke uitdagingen op het gebied van governance en dat 52% van de bestuursleden meer informatie wil over de meest geschikte risicomodellen voor klimaatkwesties. Het rapport onthult dat de verantwoordelijkheid voor klimaatrisico’s wordt gedeeld door CRO’s en bestuursleden, wat nauwere samenwerking en gespecialiseerde expertise vereist.

Volgens het rapport benaderen banken, vermogensbeheerders en verzekeringsmaatschappijen het managen van klimaatrisico’s op verschillende manieren. Uit het rapport blijkt dat slechts 30% van de verzekeringsmaatschappijen een speciale klimaatrisicocommissie heeft, vergeleken met 31% van de vermogensbeheerders en 63% van de banken.

Van degenen met een commissie hechten de verzekeraars het meeste waarde aan objectief toezicht: 80% van de commissies voor klimaatrisico’s blijft onafhankelijk van de raad van bestuur, tegenover 73% van de banken en 72% van de vermogensbeheerders. 70% van de verzekeraars beschouwt het klimaat als een centrale risicofactor, tegenover 72% van de vermogensbeheerders en slechts 50% van de banken.

Fathom’s Head of Insurance, Harry Vardigans: “Uit dit onderzoek blijkt dat er voor de verzekeringssector een belangrijke kans ligt om het managen van klimaatrisico’s te verbeteren. Verzekeraars zouden veel baat hebben bij het instellen van speciale commissies en het verbeteren van hun gegevensbronnen om klimaatrisico’s beter in hun strategieën te integreren. Uiteindelijk kan robuust bestuur in de verzekeringssector leiden tot veerkrachtigere bedrijfspraktijken en een concurrentievoordeel in een markt die steeds klimaatbewuster wordt.”

Simon Osborn, CEO van IFI Global, voegt hieraan toe: “Klimaatrisico is multidimensionaal. Daardoor is het in een andere categorie ingedeeld dan alle andere risico’s die besturen moeten aanpakken. De resultaten van dit onderzoek suggereren dat, vanwege de complexiteit ervan, degenen die verantwoordelijk zijn voor het bestuur van de financiële sector nog geen aanpak van het klimaatrisico hebben gevonden waarmee ze volledig tevreden zijn.”