RDW onderzoekt bijna 300 voertuigen op verkeersveiligheid na fraudevermoeden

 

 De RDW heeft het vermoeden dat zo’n 300 auto’s afkomstig van een voormalig autobedrijf in het Limburgse Swalmen, mogelijk verkeersonveilig zijn. Daarom roept de RDW deze auto’s op voor een nader onderzoek. Alle eigenaren van de betreffende auto’s krijgen hierover deze week een brief van de RDW. Het onderzoek gaat deze maand plaatsvinden . Het autobedrijf is inmiddels niet meer actief. “Als  RDW hebben we onder meer tot taak om toe te zien op de verkeersveiligheid van voertuigen. Bij twijfel hebben we juridisch de mogelijkheid om een voertuig op te roepen voor een onderzoek.:, aldus de RDW, die stelt dat tijdens het onderzoek gratis vervangend vervoer beschikbaar aan de voertuigeigenaren voor de gehele periode die de RDW nodig heeft voor het verrichten van het onderzoek.

Het vermoeden is ontstaan na een politie-inval bij het betreffende voertuigbedrijf in Swalmen. Bij dit bedrijf zijn voertuigen aangetroffen met schade die niet goed hersteld is en voertuigen die zijn samengesteld met gestolen onderdelen. De afgelopen drie jaar heeft dit bedrijf ook import- en schadevoertuigen bij de RDW voor een keuring aangeboden. Die auto’s zijn toegelaten omdat de schade alleen met röntgenapparatuur zichtbaar is. De kans bestaat dat de staat van deze auto’s dusdanig is, dat de verkeersveiligheid in het geding is.
De onderzoeken vinden plaats op één locatie in Nederland. Daarom biedt de RDW eigenaren aan om de auto op te halen voor vervoer naar de onderzoeklocatie. Daar onderzoeken specialisten de auto met onder andere röntgenapparatuur. Als blijkt dat de auto verkeersveilig is en er geen gestolen onderdelen worden aangetroffen, kan de eigenaar met de auto blijven rijden. De verkeersveiligheid is dan niet in het geding. Als het onderzoek is afgerond, wordt bepaald wat gebeurt met eventuele onveilige auto’s of auto’s waar gestolen onderdelen in zitten.