Fathom, een in Bristol gevestigd bedrijf dat overstromingen in kaart brengt, voorspelt een verhoogd overstromingsrisico in Cardiff, Windsor, delen van Londen en andere gebieden in het Verenigd Koninkrijk tegen 2050 als gevolg van de klimaatcrisis. Het et model van Fathom definieert het risico als een kans van meer dan 1% op overstromingen buiten de kust in een bepaald jaar -als een standaard maatstaf. De gegevens van 2021 werden vergeleken met de beoordeling van het voorgaande jaar.
De top 10 gebieden in het Verenigd Koninkrijk die meer overstromingen zouden kunnen zien zijn:
- Cardiff, Wales – 17,09% van de eigendommen loopt risico, tegenover 15,06% in 2020;
- Windsor and Maidenhead, Engeland – 16,18%, tegenover 14,61%;
- Warrington, Engeland – 14,36%, tegenover 13,28%
- Barking en Dagenham, Londen, Engeland – 12,31%, omhoog van 11,56%
- Neath Port Talbot, Wales – 12,20%, tegenover 7,88%.
- Scottish Borders, Schotland – 10,57%, tegenover 9,24%
- Rhondda Cynon Taf, Wales – 9,31%, gestegen van 7,95%
- West Berkshire, Engeland – 9,02%, tegenover 8,20%
- Greenwich, Londen, Engeland – 8,92%, omhoog van 8,52%
- Clackmannanshire, Schotland – 8,72%, tegenover 7,45%.
Uit het onderzoek blijkt ook dat er op dit moment ongeveer 1,09 miljoen Britse huizen een overstromingsrisico lopen en dat dit aantal tegen 2050 naar verwachting met ongeveer 25% zal stijgen tot 1,35 miljoen. Volgens professor Paul Bates, hoogleraar hydrologie aan de Universiteit van Bristol en medeoprichter van Fathom, betekent dit dat ongeveer 75% van de huizen die in 2050 gevaar lopen, nu al gevaar lopen. Volgens Bates is het waarschijnlijker dat de klimaatcrisis overstromingen in de huidige overstromingsgevoelige gebieden zal verergeren, in plaats van nieuwe locaties in gevaar te brengen.
Er is vaak een verhaal over overstromingen dat we in de toekomst rampzalige overstromingen gaan krijgen,” vertelde Bates aan The Independent. “Dat suggereert impliciet dat we het probleem nu onder controle hebben, wat niet zo is. Ja, klimaatverandering vergroot het overstromingsrisico in de meeste delen van het land, maar het grootste deel van het risico is nu al aanwezig. “Als we beter omgaan met het nu, zouden we onszelf in een veel betere positie plaatsen om met klimaatverandering om te gaan.”
Om het overstromingsrisico in de toekomst aan te pakken, moet Groot-Brittannië volgens Bates beter reageren op het huidige overstromingsrisico.Tot de maatregelen behoren het weerbaarder maken van huizen met overstromingsrisico’s door betegelde vloeren te leggen in plaats van vloerbedekking, stopcontacten hoger in de muur te installeren en overstromingsbestendige deuren en toiletpotten aan te brengen. Bates stelde ook voor dat de overheid zou investeren in waterkeringen en waarschuwingssystemen en toekomstige ontwikkelingen in uiterwaarden zou tegenhouden.
Het onderzoek werd gepubliceerd vlak voor de lancering door Flood Re van het Build Back Better voorstel. Onder de nieuwe regeling zullen deelnemende verzekeraars klanten toegang geven tot vergoedingsfondsen tot £10.000, bovenop het werk om schade veroorzaakt door een overstroming te herstellen. De fondsen zullen worden gebruikt om overstromingsbestendige maatregelen te bouwen op getroffen eigendommen.