Rapport: Steeds meer huizen in VS kampen met ernstige, herhaaldelijke overstromingsschade

 

Volgens gegevens van de Natural Resources Defense Council heeft een groeiend aantal huizen dat onder het nationale overstromingsverzekeringsprogramma valt, te maken met ernstige en herhaaldelijke overstromingsschades. Het aantal woningen met  ernstige en herhaald overstromingsschade – wat betekent dat ze vier of meer afzonderlijke claims voor opstal of inboedel hebben gehad van meer dan $5.000, of twee of meer afzonderlijke claims voor alleen opstal die de waarde van het onroerend goed overschrijden – is sinds 2020 met bijna 20% gestegen, meldde Property Casualty 360 onlangs.

 

Van deze eigendommen bevindt ongeveer 20% zich in gebieden met een lager overstromingsrisico op basis van kaarten van de Federal Emergency Management Agency. “Het is geen verrassend cijfer, gezien de algemene trend van meer overstromingen in gebieden die voorheen als laag risico werden beschouwd”, zegt Brad Turner, Vice President, National Product Manager, Flood, Burns & Wilcox, Morehead City, North Carolina.

Herhaalde overstromingsverliezen beperken verzekeringsopties

Overal in de VS komen overstromingen steeds vaker voor; volgens het U.S. Environmental Protection Agency komen kustoverstromingen vaker voor door de stijgende zeespiegel, terwijl extreme neerslaggebeurtenissen van één dag ook vaker voorkomen. Volgens de Natural Resources Defense Council zijn minder dan 1% van de huizen die gedekt worden door het National Flood Insurance Program (NFIP) ernstig repetitieve verliezen, maar deze huizen vertegenwoordigen meer dan 10% van de schadeclaims, meldt Property Casualty 360.

Wanneer een huis voldoet aan de criteria voor een ‘severe repetitive loss property’, is een verzekering via het NFIP – een programma dat wordt beheerd door FEMA – meestal de enige optie. In deze polissen is de dekking beperkt tot $250.000 voor een gebouw en $100.000 voor de inhoud, terwijl particuliere overstromingsverzekeringen hogere limieten, een bredere dekking inclusief verlies van gebruik en andere voordelen kunnen bieden.”Hun enige optie is om naar het NFIP te gaan”, legt Martin uit. “Als ze deel uitmaken van het repetitieve verliesprogramma, zal geen enkele particuliere markt deze huizen aannemen. Huizen in deze categorie dragen een buitenproportioneel deel bij aan de verliezen die het NFIP lijdt.”

Veel huizen die herhaaldelijk schades hebben geleden, zullen overstromingen blijven meemaken, voegde Martin eraan toe. “Wanneer je een huis ziet met herhaaldelijke verliezen, is dat het type waar tenzij de huiseigenaar het huis aanzienlijk verandert om overstromingen te beperken, het zal blijven gebeuren,” zeg hij, erop wijzend dat veel van deze huizen zich in gereguleerde overstromingsgebieden bevinden.

 

 

Overstromingsrisico verandert sneller dan kaarten aangeven

Volgens FEMA zijn huiseigenaren die buiten ‘hoogrisicogebieden” ‘onen goed voor meer dan 25% van de NFIP-claims en ontvangen ze een derde van de hulp bij overstromingsrampen. In 2022 wees een analyse van de Washington Post op ‘fouten’ in de federale risicokaarten die de toenemende dreiging van overstromingen in de V.S. niet weerspiegelen. De recente gegevens die aantonen dat er meer terugkerende schades zijn in gebieden met een lager risico zijn niet verrassend, aldus Turner.

“Wat we de laatste 10 jaar zien, is dat meer dan 30% van de schadeclaims wordt ingediend in gebieden met een laag overstromingsrisico,” zegt Turner. “Veel huiseigenaren denken in eerste instantie helemaal niet dat ze zullen overstromen, dus er is een gebrek aan verzekering, en degenen die wel overstromen denken niet dat het nog een keer zal gebeuren. We hebben het nu elk jaar over gebeurtenissen van 1 op 500 of 1 op 1000 jaar. De wereld verandert. Klimaatverandering is echt iets waar we mee te maken hebben. Veel van deze gebieden zijn veel kwetsbaarder dan wat individuen verwachten.”

.