Er zijn zorgwekkende niveaus van mentaal welzijn vastgesteld in bepaalde landen, wat de noodzaak onderstreept voor interventie en aandacht op dit kritieke gebied. Dit benadrukt de rol van verzekeraars en werkgevers bij het aanpakken van deze problemen om het algehele welzijn van consumenten te verbeteren. Bijna driekwart van de consumenten wereldwijd ziet mentaal welzijn als hun grootste zorg, volgens een onderzoe* uitgevoerd door data- en analysebedrijf GlobalData.Het nieuwste rapport van GlobalData “Thematic Intelligence: Health & Wellness in Insurance” laat zien dat 73,1% van de consumenten wereldwijd het meeste belang hecht aan geestelijk welzijn. Geestelijke gezondheidsproblemen zoals stress en angst zijn bijzonder zorgwekkend, omdat ze vaak worden gestigmatiseerd, wat leidt tot belemmeringen in open discussies en accurate rapportage van dergelijke problemen. Ondanks de prevalentie van geestelijke gezondheidsproblemen, blijven verzekeringsdekking en ondersteuning voor geestelijk welzijn historisch gezien achter bij fysieke gezondheidsdiensten.
Vietnam en Nigeria komen naar voren als de meest bezorgde landen, met respectievelijk 99% (67,0% zeer bezorgd) en 91,2% (63,5% zeer bezorgd) van de consumenten die aangeven zich in enige mate zorgen te maken over hun geestelijk welzijn. Factoren zoals maatschappelijke druk, economische instabiliteit en beperkte toegang tot geestelijke gezondheidszorg dragen bij aan deze verhoogde bezorgdheid.Guillaume Anns, Insurance Analyst bij GlobalData, licht toe: “De verschillen in zorgniveaus tussen landen benadrukken de dringende noodzaak om wereldwijd prioriteit te geven aan initiatieven op het gebied van geestelijke gezondheid en welzijn. Verzekeraars, werkgevers en overheden moeten samenwerken om de toegang tot geestelijke gezondheidszorg te verbeteren, het bewustzijn te vergroten en ondersteunende omgevingen te creëren voor mensen die hulp zoeken.”
Verder benadrukt het rapport ook het belang van het ondersteunen van de algehele gezondheid en het welzijn van hun werknemers, met een opmerkelijke nadruk op financiële zekerheid, geestelijke gezondheid en lichamelijk welzijn. Er is een stijging waargenomen van 21,6% in 2022 naar 23,9% in 2023, wat duidt op een positieve trend in werkgevers die hun werknemers ondersteuning bieden.Daarnaast laat de 2023 SME Insurance Survey van GlobalData een zorgwekkende trend zien waarbij zowel werkgevers als werknemers een lagere prioriteit toekennen aan zachte ondersteunende diensten, zoals werknemersassistentieprogramma’s en digitale wellness-tools, die door verzekeraars worden aangeboden om het mentale en emotionele welzijn te verbeteren.
Anns vervolgt: “Dit biedt een kans voor verzekeraars om de communicatiestrategieën te verbeteren en de voordelen van deze diensten effectief te promoten bij zowel werkgevers als werknemers, met de nadruk op hun positieve impact op het algehele welzijn en de productiviteit.”Anns besluit: “De bevindingen van het onderzoek onderstrepen de kritieke behoefte aan meer aandacht voor initiatieven op het gebied van geestelijke gezondheid en welzijn wereldwijd, waarbij verzekeraars een centrale rol spelen in het ondersteunen van werkgevers en individuen bij het aanpakken van deze problemen. Door te investeren in programma’s voor geestelijke gezondheid en het bevorderen van een ondersteunende werkomgeving, zullen verzekeraars en bedrijven de voordelen zien. Het zal het welzijn van werknemers, de productiviteit en de algehele maatschappelijke gezondheid binnen een bedrijf verbeteren en het zou kunnen resulteren in minder en minder ernstige claims met betrekking tot geestelijke gezondheid voor verzekeraars.”