Politie ziet golf van trekkerdiefstallen, machines gaan snel de grens over

Verschillende Nederlandse boerenbedrijven zijn slachtoffer geworden van bendes die landbouwmachines stelen. Vooral in Flevoland zijn de afgelopen maanden machines zoals trekkers en graafmachines gestolen, meldt het AD. Ook in de provincies Groningen, Overijssel en Noord-Brabant zijn diefstallen gemeld.

De dieven zouden in de nacht toeslaan en tractoren en andere machines van het erf van boerenbedrijven meenemen. In vrachtwagens zouden de landbouwmachines vervolgens de grens over worden gebracht.Dat de diefstallen vooral in Flevoland plaatsvinden zou te maken hebben met het gebrek aan camera’s met automatische nummerbordherkenning langs de weg, waardoor de dieven zich vrijer kunnen bewegen.

Oost-Europese bendes

Het AD sprak de politie Midden-Nederland, die de diefstallen bevestigt. Sinds eind oktober ziet de politie “een golf van trekkerdiefstallen”. Exacte cijfers van het aantal diefstallen heeft de politie niet. Dat komt doordat de gestolen goederen niet als aparte groep staan geregistreerd in het datasysteem van de politie.Er zijn aanwijzingen dat het gaat om internationale bendes uit Oost-Europa.

De diefstallen zijn geen specifiek Nederlands probleem. Ook in België en Duitsland worden landbouwvoertuigen gestolen die zo snel mogelijk op een vrachtwagen richting Midden-Europa gaan. Afgelopen najaar werd aan de Duits-Poolse grens een vrachtwagen aangehouden met meerdere gestolen landbouwmachines uit de Flevopolder.Overigens zijn niet alleen voertuigen doelwit. Ook ‘aanhangende systemen’ zoals gps-apparaten zijn een gewilde buit. Vooral in de zaai- en oogstmaanden van mei tot en met september zijn akkerbouwbedrijven doelwit van gps-diefstal.

Het diefstalprobleem is al jaren oud. Uit een enquête van Nieuwe Oogst in 2017 bleek al dat bijna driekwart van de Nederlandse akkerbouwers en melkveehouders diefstal van hun trekker en bijbehorende werktuigen als een reëel risico zien..

Camera’s nodig

Zowel het Platform Veilig Ondernemen als LTO helpen bij voorlichting aan boeren om hun erf minder kwetsbaar te maken voor diefstal. Zo bestaan er opritverklikkers en inbraaksensoren voor schuurdeuren. Gaby de Ruiter van LTO Noord: : ,,Ik vind echt dat we samen met politie, gemeenten, het Platform Veilig Ondernemen en de boeren zelf meer moeten doen. Het is nodig om de handen ineen te slaan tegen deze criminaliteit.”

Bronnen: AD, NOS en Nieuwe Oogst