PERILS, de in Zürich gevestigde onafhankelijke organisatie die catastrofeverzekeringsgegevens voor de gehele bedrijfstak verstrekt, heeft haar vierde en laatste schatting van de schade voor de Europese stormreeks bekendgemaakt, die van 16 tot 21 februari 2022 de Britse eilanden en het Europese vasteland heeft getroffen. De stormreeks bestond uit drie stormen met de namen Ylenia, Zeynep en Antonia door de Vrije Universiteit van Berlijn, en Dudley, Eunice en Franklin door het UK Met Office.
PERILS’ vierde en laatste raming van het verzekerde schadebedrag voor de stormenreeks bedraagt 3.851 miljoen euro. Dit cijfer is gebaseerd op schadegegevens van getroffen verzekeringsmaatschappijen en staat tegenover PERILS’ eerdere schaderamingen van 3.739 miljoen euro, 3.610 miljoen euro en 3.289 miljoen euro, respectievelijk zes maanden, drie maanden en zes weken na de gebeurtenis.
De meeste schades werden geleden in Duitsland, gevolgd door de Benelux, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, terwijl kleinere verliezen werden geleden in Oostenrijk, Zwitserland en Denemarken. Polen en Tsjechië werden ook getroffen, maar zijn niet opgenomen in het PERILS-schadeoverzicht.
De Europese stormreeks werd aangedreven door een sterke luchtstroom die leidde tot een cluster van drie lagedruksystemen die binnen een periode van minder dan een week soortgelijke gebieden troffen. De lagedrukgebieden veroorzaakten sterke winden over de Britse eilanden en West-Europa, wat leidde tot grote verstoringen en wijdverspreide, maar meestal niet-structurele schade. In totaal werden 1,9 miljoen verzekeringsclaims ingediend, wat resulteerde in een schade van 3 851 miljoen euro voor de sector. Op basis van een actuariële analyse van de Europese stormschade sinds 1979 wordt een schade van deze grootte ongeveer om de acht à negen jaar bereikt of overschreden.
Het clusteren van windstormen zoals in de reeks van februari 2022 is niet ongebruikelijk voor Europese extratropische cyclonen. De toewijzing van de bijbehorende schades aan het individuele lagedruksysteem kan echter lastig zijn voor verzekeringsmaatschappijen. Dit wordt verder bemoeilijkt door het feit dat gebeurtenisdefinities voor herverzekeringsdoeleinden