PERILS ,de onafhankelijke in Zurich gevestigde organisatie die sectorbrede catastrofeverzekeringsgegevens verstrekt, heeft haar derde schaderaming bekend gemaakt voor de Europese stormreeks die van 16 tot 21 februari 2022 de Britse eilanden en het Europese vasteland heeft getroffen. De reeks bestond uit drie stormen met de namen Ylenia, Zeynep en Antonia van de Vrije Universiteit van Berlijn, en Dudley, Eunice en Franklin van het Britse Met Office.
In haar derde schadeverslag, dat wordt verstrekt in de vorm van een gedetailleerde “loss footprint” voor de sector, raamt PERILS dat de gebeurtenis de verzekeringssector in totaal 3,739 miljard euro heeft gekost. Dit cijfer moet worden vergeleken met de vorige schaderamingen van PERILS van 3,610 miljard euro 2n 3,289 miljard euro, die werden gepubliceerd op resp. 20 mei (drie maanden na de gebeurtenis 31 maart jl. (zes weken na de gebeurtenis). De schadescijfers van PERILS voor de sector zijn gebaseerd op gedetailleerde schadegegevens die bij de getroffen verzekeraars zijn verzameld
Dit derde verslag bevat een gedetailleerd overzicht van de materiële schade per CRESTA-zone voor alle getroffen landen, waarbij de gegevens verder zijn uitgesplitst naar branche en, voor zover beschikbaar, naar schade aan gebouwen, inboedel en bedrijfsonderbreking. Het rapport wordt aangevuld met informatie over schadepercentages, die de schade weergeven als percentage van het verzekerde bedrag, en met gegevens over windstoten van de Duitse meteorologische diensten en EuroTempest.
In lijn met het PERILS rapporteringsschema zal een geactualiseerde raming van het marktverlies voor de februari 2022 windstormserie beschikbaar worden gesteld op 21 februari 2023, twaalf maanden na de einddatum van de gebeurtenis.
In totaal werden bijna 1,9 miljoen individuele verzekeringsclaims ingediend, wat voor de sector een schadepost van 3,739 miljard euro opleverde. Dit is het grootste Europese schadebedrag door stormen sinds Kyrill in januari 2007. Het grootste deel van de schades werd geleden in Duitsland, gevolgd door de Benelux, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Kleine schades werden ook geleden in Oostenrijk, Zwitserland en Denemarken. Polen en Tsjechië werden ook getroffen, maar zijn niet opgenomen in het PERILS-schadeoverzicht.