Het aantal vergiftigingen met afslankmiddelen stijgt snel. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van het UMC Utrecht, meldt BNR Radio. Vorig jaar kwamen er bij het NVIC 41 meldingen binnen van blootstelling aan Ozempic, Wegovy en Saxenda – ruim vier keer zo veel als in 2021. In de eerste zeven maanden van dit jaar werden al 32 gevallen gemeld.
Slachtoffers hebben doorgaans een te hoge dosering van het middel binnengekregen en krijgen hierdoor last van misselijkheid en braken. In uitzonderlijke gevallen kan een vergiftiging ernstiger gevolgen hebben, bijvoorbeeld als sprake is van een verhoogde gevoeligheid voor het medicijn of een allergie.Belangrijkste oorzaak van het stijgende aantal vergiftigingen is de snelgroeiende populariteit van de nieuwe categorie afslankmiddelen, zogenaamde GLP1-agonisten. Sinds de introductie van Wegovy op de Europese markt, begin 2022, zijn deze medicijnen aan een onstuitbare opmars bezig. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft alleen Saxenda goedgekeurd als obesitasmedicijn. In de praktijk worden alle GLP1-agonisten inmiddels ingezet tegen overgewicht.
Misbruik speelt groeiende rol bij vergiftiging
Toenemend gebruik buiten medisch toezicht is echter ook een belangrijke drijvende kracht achter de trend. In 2022 registreerde het NVIC slechts één geval van misbruik onder de vergiftigingen. Halverwege dit jaar waren al negen gevallen gemeld waarbij iemand het middel zonder doktersvoorschrift had gebruikt.Volgens cijfers van het Zorginstituut Nederland gebruikten vorig jaar bijna 90.000 Nederlanders Ozempic. Toenemend gebruik buiten medisch toezicht is echter ook een belangrijke drijvende kracht achter de trend. In 2022 registreerde het NVIC slechts één geval van misbruik onder de vergiftigingen. Halverwege dit jaar waren al negen gevallen gemeld waarbij iemand het middel zonder doktersvoorschrift had gebruikt.
Internist en hoogleraar obesitas aan het Erasmus MC Liesbeth van Rossum vindt het aantal vergiftigingen ‘verrassend laag’. Volgens haar gaan er mogelijk meer gevallen schuil achter de cijfers. ‘Ik kan me voorstellen dat je niet meteen een hulpverlener belt als je dit via internet gekocht. Spuitschaamte is er veel”. Zij waarschuwt dat een groter probleem onzichtbaar blijft in de cijfers van het NVIC. Waar wij ons veel meer zorgen over maken is spullen die verkocht worden als Wegovy, maar waar in werkelijkheid iets heel anders inzit, zoals bijvoorbeeld insuline. Dat een van de reden dat je deze middelen moet gebruiken onder toezicht van een arts en niet moet gaan rommelen via internet.”
Bron BNR Radio