Onderzoek Gallagher: Aan klimaat, cyber en supply chain gerelateerde risico’s top of mind  bij bedrijfstop

 Vier van de vijf bedrijfseigenaren maken zich zorgen over de vraag of hun bedrijfsverzekering een specifieke gebeurtenis of schades wel of niet  dekken, zo blijkt uit een onderzoek van Gallagher onder Amerikaanse bedrijfseigenaren..

Daaruit komt verder naar voren dat ondernemers zich de meeste zorgen over:

  • Extreme weersomstandigheden: 91% maakt zich zorgen over de dreiging van extreme weersomstandigheden of natuurrampen en het effect op hun bedrijf;
  • cyberaanvallen: 69% gaf aan zich zorgen te maken over de impact van een cyberaanval op hun bedrijf, toch heeft slechts 32% van de ondervraagde bedrijfseigenaren een cyberdekking.
  • Verstoringen in de toeleveringsketen: 68% toonde zich extreem bezorgd over verstoringen in de toeleveringsketen en hoe dit hun bedrijf zal beïnvloeden.
  • Amerikaanse verkiezingen: 63% is zeer bezorgd over de invloed van de verkiezingsuitslag op hun bedrijf.

“De wereld verandert in een ongekend tempo. Het lijkt wel of er elke dag nieuwe risico’s opduiken als het volgende grote ding”, zegt J. Patrick Gallagher Jr., bestuursvoorzitter, president en CEO. “Terwijl we deze uitdagingen aangaan om bedrijven van alle groottes te helpen, is het belangrijk om voortdurend na te denken over de manieren waarop we de risico’s kunnen beperken en de dingen kunnen beschermen die er het meest toe doen. De juiste partners vinden om bescherming op maat te garanderen is een geweldige manier om die zorgen te verlichten.”

AI-groei gaat gepaard met AI-risico’s

Uit het onderzoek bleek dat een overweldigende meerderheid (81%) van de bedrijfseigenaren de AI-investeringen in 2024 wil handhaven of zelfs verhogen. Met de voortdurende integratie van AI zijn bedrijven klaar om nieuwe mogelijkheden voor groei en efficiëntie te ontsluiten. Maar deze uitbreiding vergroot ook de blootstelling aan extra risico’s. Aanhoudende groei in combinatie met robuuste bescherming zal van het grootste belang zijn om effectief door dit veranderende landschap te navigeren.

 

Groei: De helft van de bedrijven (50%) die in AI investeren, zetten in op de technologie om hun IT-mogelijkheden te verbeteren. Daarnaast willen veel bedrijven AI inzetten om hun bereik via marketing (42%) en verkoop (35%) te verbeteren, waarbij AI wordt ingezet om hun bedrijf te helpen groeien.

Kleine bedrijven met 1-50 werknemers (52%) zijn minder geïnteresseerd in AI dan hun grotere tegenhangers: bij 51-100 werknemers is dat 87%, bij 101-500 werknemers 87%, bij 501-1.000 werknemers (93%) en bij  meer dan 1.000 werknemers 89%.

Risico: Zelfs met de positieve voordelen van de technologie, zijn velen bezorgd over de mogelijke negatieve effecten, variërend van het blootleggen van gevoelige informatie (37%) en regelgevingsrisico’s (35%) tot het overbodig maken van hun werk (35%).

Strategisch talent aantrekken en behouden kan bedrijfsrisico’s verminderen

Een meerderheid (80%) van de respondenten heeft de afgelopen 12 maanden een financiële groei doorgemaakt, waarvan 27% een aanzienlijke groei. Zorgen over hun bedrijf en groei hebben ertoe geleid dat bijna alle bedrijfseigenaren (96%) riskmanagementstrategieën of -praktijken hebben ingevoerd voor hun bedrijf.

En hoewel bedrijfseigenaren zich bewust zijn van de vele externe factoren die hun bedrijf kunnen beïnvloeden, is er één interne factor waar ze zich ook zorgen over maken: talent. Uit het onderzoek bleek dat 86% van de bedrijfseigenaren zich op zijn minst enigszins zorgen maakte over hun vermogen om talent aan te trekken en te behouden.

“Het hart en de ziel van een organisatie zit in de mensen en dat talent is de drijvende kracht achter elk succesvol bedrijf,” zei Gallagher. “Het aantrekken en behouden van dynamische en diverse mensen die uw visie delen, zorgt voor bekwame teams en positieve bedrijfsgroei.”