Wat betreft de gevaren waar de sector zich zorgen over maakt: de verliezen als gevolg van bosbranden lijken te zijn overgenomen door zware convectiestormen in 2024 – zo groot zijn de schades als gevolg van die blootstelling de laatste tijd. Maar de gegevens over verliezen door natuurbranden laten een zorgwekkend patroon zien, dat voor de herverzekeringssector een grote uitdaging blijft om aan te pakken.Volgens gegevens van Aon heeft Noord-Amerika nu in acht van de afgelopen tien jaar te maken gehad met minstens één +$1 miljard verlies aan natuurbranden. Voordien vond deze omvang van het verlies slechts in vijf van de voorgaande vijftig jaar plaats, volgens een Aon-rapport van 19 september getiteld “Wildfire Risk Fuels New Challenges for US Communities”.
2023 niet zo slecht jaar voor verzekeraars
Een deel van de reden dat het gevaar van de agenda van de sector is verdwenen, is misschien dat 2023 niet zo slecht was voor verzekeraars in vergelijking met enkele zeer slechte voorgaande jaren. In 2023 brandde ongeveer 2,6 miljoen hectare af, vergeleken met het tienjarige jaargemiddelde van 7 miljoen hectare. 2023 was het dodelijkste jaar van de afgelopen eeuw, waarbij de Lahaina-brand op Hawaï meer dan 100 doden veroorzaakte.
Volgens het Aon-rapport houdt de toename van de ernst en omvang van natuurbranden de afgelopen jaren in het westen van de VS rechtstreeks verband met de klimaatverandering, waarbij de toename van de brandstofdroogte (het uitdrogen van bomen en andere brandbare ecosystemen) leidt tot een exponentiële toename van het brandoppervlak. Een opwarmend klimaat verhoogt de vraag naar water in de atmosfeer. Dit, in combinatie met veranderende regenpatronen, draagt bij aan drogere en brandbaardere brandstoffen, waardoor gunstiger onderliggende omstandigheden voor ontsteking en verspreiding worden gecreëerd.
“Het rapport merkt op verschillende recente bosbranden de verzekeringssector hebben overrompeld. Het risico op natuurbranden is vooral groot wanneer droge brandstoffen worden gecombineerd met harde wind, waardoor de vlammen zich snel verspreiden en de brand moeilijk onder controle te krijgen is. De branden in Camp (2018), Marshall (2021) en Lahaina (2023) werden allemaal beïnvloed door zeer sterke wind, waardoor de branden zich vanuit bronnen in het wild naar gemeenschappen in de voorsteden verspreidden, waar ze zich van structuur naar structuur verspreidden.
De uitdaging aangaan
De sector investeert in het aangaan van deze uitdaging. In samenwerking met UCLA en UC Merced heeft Aon klimaatgegevens met hoge resolutie geproduceerd om te integreren in zijn Climate Risk Monitor-tool, waarmee kan worden gekwantificeerd hoe natuurbranden en andere klimaatgevaren in de toekomst kunnen veranderen. De Canadian Forest Fire Weather Index (FWI) is een nuttige maatstaf om de rol van veranderende weers- en klimaatomstandigheden op het potentiële brandgevaar in te schatten. Veel van de kostbaarste en dodelijkste gebeurtenissen in de recente Amerikaanse geschiedenis hebben plaatsgevonden onder extreme FWI-omstandigheden.
Aon geeft toe dat, ook al is er binnen de verzekeringssector steeds meer aandacht voor het risico op natuurbranden, er nog steeds onzekerheid bestaat over de kwantificering ervan. Verschillende recente bosbranden hebben de verzekeringssector overrompeld, waarbij een groeiend aantal gebeurtenissen plaatsvindt in gebieden die van oudsher als minder risicovol worden beschouwd.Deze omvatten Lahaina en Gatlinburg (2015), en tijdens perioden buiten het traditionele natuurbrandseizoen, zoals Marshall. Vóór 2023 waren er op Hawaï geen natuurbranden met noemenswaardige verzekeringsschades, en als gevolg daarvan viel het buiten het bereik van veel risicobeoordelingsinstrumenten en catastrofemodellen
De sector moet haar inzicht in de verschillen tussen risico’s op regionaal niveau aanpassen, vooral in de VS. Dit is een belangrijk aandachtspunt voor Aon, omdat we de bevindingen uit onze onderzoekssamenwerking met UCLA en UC Merced integreren in onze analysetools zoals Climate Risk Monitor en Impact Forecasting’s aanstaande natuurbrandmodel om klanten te helpen begrijpen hoe klimaatverandering het risico kan beïnvloeden”, zegt Megan. Hart, worldwide Head of Analytics and Collaborations, Aon’s Climate Risk Advisory.
Andere overwegingen
Er zijn andere overwegingen. Hoewel de directe schade aan mensen en eigendommen als gevolg van natuurbranden goed gedocumenteerd is, worden organisaties zich steeds meer bewust van de risico’s die secundaire gevolgen voor hun personeel en activiteiten met zich meebrengen.
Deze indirecte effecten – zoals langdurige perioden van rook door natuurbranden na de gebeurtenis – kunnen voor een reeks bedrijfstakken een risico op verstoring van de bedrijfsvoering met zich meebrengen. De gebeurtenissen van vorig jaar in Canada waren bijvoorbeeld verantwoordelijk voor een teruggang in de productie van zonne-energie en een wijdverbreide verstoring van vluchten in het noordoosten van de VS, merkt Aon op
Secundaire gevolgen brengen ook aanzienlijke gezondheidsproblemen met zich mee. Tientallen miljoenen mensen ondervonden de stroomafwaartse gevolgen van de Canadese bosbranden toen organisaties worstelden met de manier waarop ze de gezondheids-, welzijns- en financiële uitdagingen van hun werknemers moesten aanpakken toen de zware rook die door de gebeurtenissen ontstond naar het zuiden trok en verschillende grote Amerikaanse steden trof.
“Dergelijke gebeurtenissen roepen belangrijke vragen op over de manier waarop van bedrijven wordt verwacht dat ze hun werknemers ondersteunen, met name op het gebied van flexibel werkplekbeleid, toegang tot medische noodhulpmiddelen en maatregelen om de veerkracht thuis en op kantoor te verbeteren”, zegt Aon.