NVWA doet strafrechtelijk onderzoek naar bakfietsfabrikant Babboe

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar bakfietsfabrikant Babboe. Verschillende bakfietsmodellen zijn onveilig gebleken en de toezichthouder zegt aanwijzingen te hebben dat de fabrikant relevante zaken voor controleurs heeft achtergehouden.Dit bevestigt de NVWA na een bericht van RTL Nieuws. Oud-medewerkers van Babboe hebben aan het nieuwsprogramma verteld hoe ze voorafgaand aan een inspectie van de NVWA kapotte frames in bestelbusjes verstopten.

Ook heeft RTL een document in handen met antwoorden die medewerkers moesten geven op vragen van klanten. Hierin staat bijvoorbeeld dat bij normaal gebruik van de fiets “het in principe niet mogelijk is dat uw frame breekt”. Als een klant vroeg of er vaker scheuren of breuken voorkwamen, moesten medewerkers vertellen dat er dan vaak overbelasting van de fiets in het spel was.

‘Ze blijven ermee rijden’

Ook een manager legde volgens oud-medewerkers vooral de schuld bij de klant. Een monteur die de kapotte frames ter sprake bracht, kreeg te horen dat mensen hun fiets slecht onderhouden. “Kijk naar deze fiets (…): roest en wordt nooit schoongemaakt. Die mensen die blijven ermee rijden”, is te horen in een geluidsopname in het bezit van RTL Nieuws.

De NVWA vindt het kwalijk. “Het bedrijf heeft ons toezicht ondermijnd en daarmee grote risico’s genomen met de veiligheid van mensen”, zegt een woordvoerder. Het strafrechtelijk onderzoek wordt uitgevoerd door de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de NVWA en het Openbaar Ministerie en is enkele weken geleden van start gegaan.

Verkoopverbod en terugroepactie

In februari moest Babboe op last van de NVWA voorlopig stoppen met het verkopen van zijn bakfietsen, omdat uit onderzoek bleek dat in de afgelopen jaren honderden frames zijn gebroken. Babboe zou geen goed onderzoek hebben gedaan naar de oorzaken en geen maatregelen hebben genomen.De terugroepactie die het bedrijf een maand geleden opstartte, loopt nog. Babboe riep vier modellen terug en eigenaren van deze bakfietsen konden zich online registreren.

Deze week zei een woordvoerder van de fabrikant dat nog niet duidelijk is hoeveel fietseigenaren zich inmiddels hebben geregistreerd en hoeveel fietsen moeten worden opgehaald. Babboe beloofde “rond Pasen” duidelijkheid te geven.

Bron NOS