In zowel Oslo als Helsinki is er in 2019 geen enkel kind, voetgangers of fietser gestorven door een verkeersongeval. Dat is elders in Europese steden wel anders, zo blijkt uit recente cijfers van de EU, waaruit blijkt dat gemiddeld in Europa per miljoen inwoners 49 verkeersdoden vallen. Oslo, een stad met 670.000 inwoners, telde vorig jaar slechts één verkeersdode: een eenzijdig auto-ongeval waarbij de bestuurder om het leven kwam. Helsinki drie: een automobilist en twee motorrijders
Helsinki was niet altijd zo veilig voor verkeersdeelnemers. In 1965 vielen er in de Finse hoofdstad Helsinki, een stad met 630.000 inwoners, 84 verkeersdoden. In de jaren 80 en 90 waren er nog zo’n twintig tot dertig doden per jaar. Maar daarna begonnen de cijfers dramatisch te dalen. Na 2010 verongelukten jaarlijks slechts zeven mensen in het verkeer. En in 2019 overleed er geen enkele fietser of voetganger in het verkeer. .
De verbetering van de verkeersveiligheid is het gevolg van meerdere oorzaken. Zo is de verkeersveiligheid aangepakt door de wegen te verbeteren, de verkeerscontroles op te voeren en maatregelen en technologieën voor voertuigveiligheid te ontwikkelen. Ook het verlagen van de snelheid tot 30 kilometer per uur in woonwijken en het stadscentrum droeg een steentje bij. De cijfers van Helsinki laten volgens experts zien dat stedenbouwers erin zijn geslaagd voetgangers en fietsers te beschermen tegen gemotoriseerd verkeer. In Finland worden geboden niet alleen uitgevaardigd, er wordt ook consequent gecontroleerd op overtredingen.
De Noorse hoofdstad telde in 1975 nog 41 verkeersdoden, en werkte vooral de laatste jaren aan nieuwe initiatieven om het verkeer veiliger te maken. Een groot deel van het stadscentrum is autovrij gemaakt, de wegentol is verhoogd, de snelheidslimiet ging naar beneden, en honderden parkeerplaatsen zijn geschrapt om ruimte te maken voor brede voet- en fietspaden. Schoolomgevingen zijn heraangelegd en rond veel scholen is autoverkeer verboden tijdens de schooluren. Bovendien zijn ook auto’s steeds beter uitgerust met allerlei veiligheidssnufjes.
Heel Noorwegen telde in 2018 ‘slechts’ 110 verkeersdoden, goed voor 20.4 doden per miljoen inwoners. Bij kinderen tot 15 jaar stierf niemand. Nederland staat op plek 11, met 39.5 doden per miljoen inwoners.
Bron AD