Bijna de helft van de bedrijfsjuristen verwacht dat het aantal rechtszaken (48%) en regelgevingsonderzoeken (46%) die van invloed zijn op hun organisaties het komende jaar zal toenemen, inclusief een stijging van het aantal juridische geschillen omdat eisers proberen de bevoegdheden van regelgevers te beperken in een post-Chevron-landschap, zo komt naar voren uit de 2025-editie van Norton Rose Fullbright Annual Litigation Trends Survey naar procestrends voor 2025
Bedrijfsjuristen werden in 2024 geconfronteerd met een moeilijk procesklimaat – en velen verwachten nog grotere uitdagingen in 2025, van een agressieve aanklagersbar en toegenomen regelgevend toezicht tot toenemende problemen om geschillen te beslechten voor de rechtszaak.
De regering-Trump zou wel eens heel andere prioriteiten kunnen stellen op het gebied van regelgeving, waardoor de lastendruk op gebieden als antitrust zou kunnen afnemen, terwijl er nieuwe rechtszaken worden aangespannen over initiatieven op het gebied van milieu, maatschappij en governance, kaders voor consumentenbescherming en andere kwesties.
Vergeleken met vorig jaar voelen meer bedrijfsjuristen zich echter zeer goed voorbereid op de komende uitdagingen, dankzij sterke juridische teams, proactief risicomanagement en de toenemende toepassing van tools voor kunstmatige intelligentie (AI) om risico’s te herkennen. Juridische afdelingen zijn ook voorstander van het gebruik van generatieve AI door externe adviseurs, omdat ze het potentieel ervan erkennen om kostenefficiëntie, tijdsbesparing, schaalbaarheid en verbeterde nauwkeurigheid te stimuleren om hen te helpen omgaan met de groeiende vraag om meer te doen met minder.
Belangrijkste bevindingen
Regelgevingsprocedures zijn aanzienlijk toegenomen in 2024: Het mediane aantal regelgevingsprocedures tegen organisaties is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar en zeven op de 10 respondenten melden dat ze in 2024 betrokken zullen zijn bij minstens één regelgevingsprocedure. Nu de Chevron-doctrine ongedaan is gemaakt, verwacht 73% van de respondenten die onderworpen zijn aan Amerikaanse regelgeving meer onzekerheid in gereguleerde sectoren. Over het geheel genomen verwacht 32% van de respondenten het komende jaar meer te maken te krijgen met regelgevingsprocedures en onderzoeken, hoewel er onder de regering-Trump wel eens een verschuiving zou kunnen optreden.
Hoogoplopende rechtszaken en agressieve eisers hebben invloed op schikkingen voorafgaand aan het proces: Acht op de 10 respondenten zeiden dat ze zich de afgelopen 12 maanden steeds meer zorgen maakten over de toenemende aandacht voor ‘nucleaire vonnissen’ – onverwacht hoge juryuitspraken – waardoor het belang van schikkingen vóór het proces toenam. Echter, 82% zei dat het bereiken van een schikking moeilijker is geworden door factoren zoals stijgende juridische kosten, veranderingen in de regelgeving en hoge schikkingseisen.
De juridische sector betreedt het tijdperk van generatieve AI – met voorbehoud : Bijna driekwart van de respondenten is voorstander van het gebruik van generatieve AI door externe juristen om te helpen bij procesvoering, maar meer dan de helft zegt dat het een uitdaging is geweest om de omringende juridische risico’s te beheren. Hoewel respondenten geloven dat het potentieel biedt voor kostenefficiëntie en tijdsbesparing, zijn anderen sceptisch over de vraag of de voordelen opwegen tegen de zeer reële risico’s.
Bedrijfsjuristen hebben meer vertrouwen in hun procesvoorbereiding ondanks het feit dat ze meer rechtszaken verwachten in 2025: Het deel van de respondenten dat zegt “zeer goed voorbereid” te zijn op rechtszaken in de komende 12 maanden is gestegen naar 43% van slechts 29% vorig jaar. Dit sentiment weerspiegelt waarschijnlijk stijgende budgetten voor rechtszaken, grotere interne teams en meer dichtgetimmerde contracten, naast andere factoren. Tegelijkertijd voorspelt echter slechts 14% dat het aantal rechtszaken in 2025 zal afnemen – wat de noodzaak voor strategische planning van rechtszaken benadrukt.
De belangrijkste rechtszaken in 2024 zullen in 2025 waarschijnlijk een punt van zorg blijven voor organisaties : Werkgelegenheid en arbeid en cyberbeveiliging, gegevensbescherming en gegevensprivacy blijven de twee meest voorkomende soorten rechtszaken in 2024, waarmee de trends van het jaar ervoor worden voortgezet, en zijn nog steeds de meest zorgwekkende gebieden voor 2025. Toch waren er vorig jaar ook opmerkelijke sprongen in het aandeel respondenten dat te maken kreeg met geschillen op het gebied van bankieren en financiën, dat verdubbelde tot één op de vijf respondenten; nog meer respondenten (23%) kregen te maken met rechtszaken op het gebied van antitrust, handel en mededinging.
Frequentie class actions blijft consistent, maar nieuwe hotspots duiken op:Bijna een kwart (24%) van de respondenten maakte melding van collectieve rechtszaken in de afgelopen 12 maanden, met als meest voorkomende gebieden werkgelegenheid en arbeid, consumentenbescherming en cyberbeveiliging, gegevensbescherming en gegevensprivacy. Dit zijn, net als in 2024, de belangrijkste aandachtspunten voor class action in 2025, wat duidt op een aanhoudende trend. ESG en milieu- en toxische schadeclaims maakten ook een sprong in activiteit, met respectievelijk 15% en 21% van degenen die vorig jaar te maken kregen met class actions.
Belangrijkste statistieken
$4,3 miljoen: De gemiddelde uitgaven voor rechtszaken voor bedrijven met een omzet van US$1 miljard of meer; een stijging ten opzichte van $3,9 miljoen in 2023.
61%: Het aandeel respondenten dat een toename verwacht van het aantal in-house litigators; een stijging ten opzichte van 52% in 2024.
82%: Het percentage bedrijven dat betrokken is bij minstens één rechtszaak in 2024, wat gelijk is aan 2023 (81%).
Twee:Het mediane aantal regelgevingsprocedures dat tegen respondente organisaties is gestart in 2024 – wat het dubbele is van het mediane aantal dat het jaar daarvoor werd gerapporteerd – met 70% die ten minste één actie meldt in 2024.
73%: Het aandeel respondenten dat zegt dat het ongedaan maken van de Chevron-doctrine zal leiden tot meer onzekerheid in de gereguleerde industrieën.
2x: Het aandeel bedrijven dat rechtszaken over banken en financiën rapporteert in 2024 is verdubbeld ten opzichte van 2023 (naar 20% van 10%).
De helft: Het aandeel van degenen die class action litigation verwachten die zeggen dat consumentenbescherming een punt van zorg is (49%), bijna net zo hoog als werkgelegenheid en arbeidsselecties (51%).
92%: Een grote meerderheid vindt het beslechten van geschillen vóór de rechtszaak belangrijk (92%), maar meer dan de helft (56%) zegt dat het het afgelopen jaar matig of aanzienlijk moeilijker is geworden om dit te doen.
73%: Bijna driekwart van de respondenten ondersteunt het gebruik van generatieve AI door externe adviseurs om het proceswerk van hun bedrijf te ondersteunen, een verdubbeling ten opzichte van de 36% die hetzelfde aangeeft in 2023
Belangrijke trends
- Het aantal rechtszaken dat respondenten meemaakten bleef relatief stabiel – gemiddeld 62 in 2024, vergeleken met 63 in 2023 – maar er waren opvallende gebieden van groei. Zo startte 73% van de organisaties ten minste één rechtszaak als eiser, vergeleken met 68% het jaar daarvoor.
- Het aandeel respondenten dat betrokken was bij rechtszaken over bankieren en financiën verdubbelde ook op jaarbasis, van 10% naar 20% in 2024, en er was een stijging van zeven procentpunten (van 16% naar 23%) in het aantal respondenten dat te maken had met rechtszaken over antitrust, handel en concurrentie. Dit lijken aanhoudende punten van zorg te zijn, waarbij bijna drie op de tien (29%) zich zorgen maakt over rechtszaken op het gebied van bankieren en financiën en één op de vijf (20%) zich zorgen maakt over rechtszaken op het gebied van antitrust in de komende 12 maanden.
- Zoals verwacht bleven werkgelegenheid en arbeid en cyberbeveiliging, gegevensbescherming en gegevensprivacy de belangrijkste geschilpunten, respectievelijk door 45% en 44% van de respondenten. Deze overkoepelende kwesties, die organisaties in een breed spectrum van bedrijfstakken raken, blijven de twee belangrijkste punten van zorg voor het komende jaar.
- Over het geheel genomen verwacht bijna de helft van de respondenten meer rechtszaken in 2025. Met name de technologiesector en de consumentenmarkt maken zich op voor meer rechtszaken, met respectievelijk 39% en 38% die aanzienlijk meer rechtszaken verwachten. “De stemming onder consumenten is negatief geëvolueerd”, zegt een vice-president en chief counsel bij een voedingsmiddelen- en drankenbedrijf. “Consumenten hebben hogere verwachtingen van bedrijven en zijn eerder bereid om te procederen als ze vinden dat bedrijven tekortschieten.”
- Het aandeel organisaties dat een arbitrageprocedure start, is vorig jaar gestegen: bijna een derde (31%) van de respondenten start ten minste één arbitrageprocedure in 2024, vergeleken met slechts een kwart (24%) het jaar daarvoor.
- Over het geheel genomen bleef het aandeel respondenten dat in 2024 betrokken was bij arbitrage gelijk, met 38% die betrokken was bij ten minste één arbitrage, vergeleken met 39% het jaar daarvoor. Respondenten hebben vorig jaar gemiddeld 14,8 arbitrages meegemaakt en de meerderheid (57%) zegt dat het onwaarschijnlijk is dat het aantal arbitrages dat tegen hun organisaties wordt aangespannen in 2025 zal toenemen. Technologie vormt echter een uitzondering: 64% voorspelt een toename van het aantal arbitrages in 2024, mogelijk als gevolg van het meer wijdverbreide gebruik van class action waivers ten gunste van arbitrage in gebruikersovereenkomsten.
- Bijna alle respondenten (92%) zeggen dat het belangrijk is om geschillen te beslechten voordat ze voor de rechter komen, om de uitgaven te beperken en tegelijkertijd het risico op hoge juryuitkeringen uit te sluiten. Toch blijkt het moeilijk om dit in de praktijk te brengen, aangezien meer dan de helft (56%) van de respondenten zegt dat het bereiken van een schikking voorafgaand aan de rechtszaak de afgelopen 12 maanden matig of aanzienlijk moeilijker is geworden.
- Bedrijfsjuristen schrijven deze verschuiving toe aan meerdere factoren, waaronder een toenemende onwil van beide partijen om compromissen te sluiten, hoge schikkingseisen, stijgende juridische kosten, veranderingen in de regelgeving en een agressievere houding van eisers. “De proceskosten rijzen de pan uit door de agressievere aanpak van de eisende partij en de verdediging heeft die nog niet ingehaald”, aldus een juridisch directeur bij een verzekeringsmaatschappij. Hij zei dat ze zeer hoge schikkingseisen zien “met zeer weinig informatie vooraf” over welke informatie de eisers hebben of hoe hun advocaten de zaak aanpakken.
- In reactie daarop verwacht de helft van de respondenten dat het gemiddelde schikkingsbedrag de komende 12 maanden zal stijgen. Respondenten in de technologiesector verwachten een nog grotere verschuiving, met 47% die een lichte stijging voorspelt en een derde die een aanzienlijk hoger gemiddelde verwacht. “Met de grote vonnissen die recentelijk uit de technologiesector zijn gekomen, lijken de schikkingseisen van eisers aanzienlijk te stijgen als reactie hierop, vooral wanneer ze een goed verhaal hebben voor de jury dat hen meer invloed geeft in schikkingsonderhandelingen,” aldus Stephanie DeBrow, partner bij Norton Rose Fulbright.
- Uitdagingen met betrekking tot schikkingen voorafgaand aan het proces zijn bijzonder opmerkelijk. Meer dan acht op de 10 bedrijfsjuristen zijn op zijn minst enigszins meer bezorgd over “nucleaire vonnissen” in het geval zaken voor de rechter komen, waarbij meer dan de helft zegt dat ze matig of aanzienlijk meer bezorgd zijn. Dit is een acute zorg onder bedrijven met hoge inkomsten, waarbij 31% significant meer bezorgd is omdat deze organisaties te maken hebben met sceptische jury’s en steeds hogere schadevergoedingen.
- Bedrijfsjuristen verwachten dat deze trend zich in 2025 zal voortzetten. Ongeveer een kwart (24%) van de respondenten verwacht aanzienlijk hogere gemiddelde vonnissen of schadevergoedingen. Ook hier is de bezorgdheid voor de technologie-industrie groter, met 56% die significant hogere schadevergoedingen voorspelt in het komende jaar.