NOAA-voorspellers verwachten ‘bijna normaal’ Atlantisch orkaanseizoen

Voorspellers van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) voorspellen dit jaar ‘een bijna normale orkaanactiviteit’ in de Atlantische Oceaan.

De voorspellers van het Climate Prediction Center van de National Weather Service voorspellen een kans van 40% op een’ bijna normaal’ Atlantisch orkaanseizoen, een kans van 30% op een ‘boven normaal’ seizoen en een kans van 30% op een ‘onder normaal’ seizoen. De NOAA voorspelling gaat uit van 12 tot 17 zogenoemde named storms , waarvan er vijf tot negen orkanen kunnen worden, waaronder één tot vier grote  orkanen van categorie 3 of hoger. NOAA zegt 70% vertrouwen te hebben in deze waarden.

In een verklaring van de NOAA staat dat het Atlantische orkaanseizoen dit jaar naar verwachting minder actief zal zijn dan de afgelopen jaren vanwege tegenstrijdige factoren die de voorspelling van dit jaar van een bijna normaal seizoen hebben beïnvloed. Sommigen onderdrukken  de ontwikkeling van stormen en anderen wakkeren deze juist aan. Na drie orkaanseizoenen met La Niña-omstandigheden, voorspellen NOAA-wetenschappers dat er deze zomer een grote kans is op de ontwikkeling van een El Niño, die de activiteit van Atlantische orkanen kan onderdrukken.

“De mogelijke invloed van El Niño op de ontwikkeling van stormen kan worden gecompenseerd door gunstige omstandigheden in het tropische deel van de Atlantische Oceaan”, aldus de NOAA-verklaring. “Deze omstandigheden omvatten de mogelijkheid van een boven-normale West-Afrikaanse moesson, die Afrikaanse oostelijke golven produceert en sommige van de sterkere en langer durende Atlantische stormen voortbrengt, en warmer dan normale temperaturen van het zeeoppervlak in de tropische Atlantische Oceaan en de Caribische Zee, die meer energie creëren om de ontwikkeling van stormen aan te wakkeren.”

Deze factoren in het Atlantische bekken maken deel uit van de variabiliteit op langere termijn in de atmosferische en oceanische omstandigheden in de Atlantische Oceaan die bevorderlijk zijn voor de ontwikkeling van orkanen en die sinds 1995 hebben geleid tot actievere orkaanseizoenen in de Atlantische Oceaan, aldus NOAA.