Nieuwe campagne moet valgevaar onder aandacht brengen: “Zorgt voor een hoop leed”

Een nieuwe campagne vestigt de aandacht op valgevaar in de bouw. Vooral de risico’s van vallen van lage hoogte worden nog vaak onderschat. Nog altijd is vallen van hoogte een van de belangrijkste oorzaken van ongevallen in de bouw. “Het zorgt voor een hoop leed, letsel en fatale ongevallen”, vertelt Bas Roordink, veiligheidsdirecteur bij VolkerWessels en lid van de kerngroep van de Gedrags Code Veiligheid Bouw (GCVB).

Het gaat juist vaak mis met werkzaamheden op lagere hoogtes, weet de veiligheidsdirecteur. Bijvoorbeeld bij gebruik van ladders en opstapjes. “Bij valongelukken denken we vaak aan een afstand van drie of vier meter. Maar ook in ons bedrijf hebben we een ernstig ongeval gehad waarbij iemand van een trapje viel. In de praktijk zien we dat de gevolgen ernstig kunnen zijn.”

Groot aandeel

Roordink en de leden van de kerngroep analyseerden data rondom verzuim die waren aangeleverd door de bedrijven die deelnemen aan de GCVB. Daaruit blijkt dat bijna twee derde van de valongevallen leidt tot verzuim. Nog geen kwart van de ongevallen gebeurt op hoogtes boven de 2,5 meter. De overgrote meerderheid – goed voor 78% – vindt plaats op minder grote hoogte.

Van de ongelukken op minder grote hoogte ging het in een derde van de gevallen mis bij het gebruik van ladders, trappen of opstapjes. Net iets minder vaak (31%) kwam een werknemer ten val doordat hij de balans verloor. Boven de 2,5 meter kwamen ongevallen voor door een val van een steiger (38%) of van een dak, vloer of platform (31%).

Patronen doorbreken

Om het aantal valongevallen omlaag te brengen, moet er iets veranderen aan de manier van werken in de bouw, denkt Roordink. Juist de ongevallen op minder grote hoogte zijn soms lastig te voorkomen, toch kan er volgens de veiligheidsdirecteur meer actie tegen worden ondernomen. “Wat we veel zien, is dat mensen vastzitten in hun manier van werken.”

Te vaak wordt er voor bepaalde activiteiten een trapje of opstapje gepakt, ziet Roordink. “Terwijl, als je er van tevoren beter over nadenkt, zijn er veiligere middelen. Zoals een rolsteiger. Maar dan moet je daar wel in de werkvoorbereiding over na hebben gedacht. Het kost ook meer geld. Dat is iets wat we moeten doorbreken.”

Dat de patronen lastig veranderen, komt ook doordat het werk vaak goed gaat. “De perceptie is dat ongevallen altijd bij een ander gebeuren”, zegt Roordink. Hij wijst op de problemen rond het werken op daken en het installeren van zonnepanelen, waar het in de afgelopen jaren vaak misging. “Als het bij jou al honderd keer goed is gegaan, waarom zou je dan wel die randbeveiliging plaatsen?”

Lees het complete artikel van Cobouw