Verisk meldt dat het gemiddelde jaarlijkse schadebedrag (AAL) als gevolg van wereldwijde natuurrampen een nieuw hoogtepunt heeft bereikt van $ 151 miljard , waarvan $119 miljard voor rekening komt van niet-gewasschades. Bovendien zal de gemiddelde risk exposure naar verwachting met 7,2% toenemen, inclusief de groei van de vervangingswaarde van onroerend goed door nieuwbouw en inflatie in de gemodelleerde landen in de afgelopen vijf jaar. Deze bevindingen zijn opgenomen in het 2024 Global Modeled Catastrophe Losses Report van Verisk’s Extreme Event Solutions business,
“Hoewel de werkelijke jaarlijkse verzekerde schadelast in de afgelopen vijf jaar hoog zijn geweest, gemiddeld $106 miljard, moeten ze niet worden gezien als uitschieters”, zegt Rob Newbold, president van Verisk Extreme Event Solutions. “Onze modellen tonen aan dat de verzekeringssector voorbereid moet zijn op een totaal jaarlijks verzekerd schadebedrag als gevolg van natuurrampen van gemiddeld $ 151 miljard, en veel meer dan dat in jaren met grote schades. Met deze informatie kunnen (her)verzekeraars zich voorbereiden op jaren met grote verliezen en hun risico’s met vertrouwen in eigen hand nemen, zodat ze beter gepositioneerd zijn om deze uitdagende jaren aan te kunnen zonder hun solvabiliteit op het spel te zetten.”
De stijging van het aantal verzekerde natuurrampen wereldwijd is het gevolg van verschillende factoren:
§ Snelle stedelijke expansie en blootstellingstoename
§ De impact van klimaatverandering en variabiliteit
§ De toenemende frequentie van gebeurtenissen in combinatie met economische en sociale inflatie
Snelle stedelijke expansie en blootstelling blijven primaire schadeoorzaken
Vandaag de dag woont meer dan de helft van de wereldbevolking in stedelijke gebieden. In snelgroeiende ontwikkelingslanden blijven zich nieuwe steden vormen terwijl andere zich uitbreiden. In ontwikkelde landen draagt verstedelijking ook bij aan stijgende blootstellingsniveaus. De groei van de blootstelling binnen een land kan variëren door bevolkingsverschuivingen en toegenomen verstedelijking.
De gemodelleerde AAL en verzekerde schades zullen in de loop van de tijd waarschijnlijk toenemen door de toenemende blootstelling aan onroerend goed in gevaarlijke gebieden. In de afgelopen jaren heeft de snelle wereldwijde inflatie de waarde van de blootstelling aan onroerend goed aanzienlijk verhoogd, wat op zijn beurt bijdraagt aan de stijging van de verzekerde schades. Hoewel de prijsinflatie wereldwijd terugkeert naar meer normale niveaus, zal de toename van de blootstelling waarschijnlijk blijven bijdragen aan de stijging van de verzekerde verliezen.
Hoewel verwacht wordt dat klimaatverandering de frequentie en intensiteit van extreme weersomstandigheden zal doen toenemen, kan het moeilijk zijn om het signaal ervan te detecteren in de wereldwijde verliezen als gevolg van natuurlijke variabiliteit en veranderingen in blootstelling en inflatie.
“Klimaatverandering beïnvloedt alle atmosferische gevaren, maar is momenteel slechts verantwoordelijk voor ongeveer één procent van de jaarlijkse toename in verliezen. Desalniettemin wordt verwacht dat de invloed de komende decennia groter zal worden,” zegt Dr. Jay Guin, executive vice president en chief research officer voor Verisk Extreme Event Solutions. “Dit is een signaal dat de verzekeringssector proactief moet zijn en geavanceerde, toekomstgerichte modellen moet gebruiken om risico’s beter in te schatten en interne besluitvorming te sturen.”
Inzicht in de bijdrage van het klimaat aan de variabiliteit in wereldwijde verzekerde AAL is een andere essentiële factor voor nauwkeurige risicomodellering en -beheer. De modellen van Verisk bieden inzicht in deze variabiliteit en helpen verzekeraars zich voor te bereiden op toekomstige verliezen en risico’s effectiever te beheren.
Recente schades werden gedomineerd door hevig onweer en niet door orkaan- of aardbevingsactiviteit
In 2023 werden de verzekerde verliezen gedreven door een toename van verliezen die niet het gevolg waren van orkanen of aardbevingen, en geen enkele gebeurtenis veroorzaakte wereldwijd een schades van meer dan $ 10 miljard. De VS beleefde een recordseizoen van zware onweersbuien, met schades die meer dan 57 miljard dollar bijdroegen aan de totale verzekerde schades. Om een idee te geven van de groei van het schadebedrag door zware onweersbuien in de VS: de aangepaste AAL over de afgelopen vijf jaar is ongeveer $39 miljard, tegenover ongeveer $23 miljard in de voorgaande periode van vijf jaar.
Het wereldwijde pakket catastrofemodellen van Verisk helpt om de schades die de sector de afgelopen jaren heeft geleden in de juiste context te plaatsen
Newbold voegt hieraan toe: “De modellen zijn ontwikkeld om het vertrouwen te wekken dat het verzekerde risico dat wordt beheerd of overgedragen goed wordt begrepen. De output van de modellen biedt betrouwbare inzichten die de sector helpen te anticiperen op potentiële verliezen en zich te wapenen tegen onaangename verrassingen in de nasleep van een catastrofale gebeurtenis. Verisk gaat verder dan de standaard modeluitvoer en heeft ook tools geleverd om bedrijven te helpen hun portefeuilles te stresstesten, zodat ze rekening kunnen houden met de gevolgen van klimaatverandering op de langere termijn.”
Download hier het rapport 2024 Global Modeled Catastrophe LosseNew Report: https://www.verisk.com/resources/campaigns/modeling-insured-catastrophe-losses-a-global-perspective-for-2024/
Airmic launches risk management fundamentals course
Training aimed at newcomers to risk management and those from other professions
Ben NorrisSeptember 3, 2024
UK risk management association Airmic has launched a new course to help people learn about the fundamentals of risk management, aimed at those new to the profession and those in other roles that want to better understand how to manage risk.
The move should help spread risk management throughout organisations and provide risk managers with a real opportunity to ensure colleagues and management better understand what the role can deliver. This should be a big help as the profession continues to strive to bolster its standing and strategic influence.
Airmic said the new Risk Management Fundamentals (RMF) course will equip students with the “essential knowledge and skills to navigate the increasingly complex world of risk”.
The course can be taken over three half days online or two full days in person. It is open to Airmic members and non-members from any sector or organisation. It costs between £495 and £795, depending on whether you are an Airmic member and taking it online or in person.
The course can also be delivered in-house, tailored to a specific organisation.
It is based around the following modules.
- Module 1: The Evolution, Language, and Business Rationale for Managing Risk
- Module 2: The What and the Why of Managing Risk
- Module 3: The Risk Management Framework
- Module 4: The Risk Management Process
- Module 5: The Relationship between Risk, Governance, Assurance and Sustainability
- Module 6: Risk in Today’s World, Tomorrow’s World, and the Real World
“We hope that you will agree the course offers a great introduction to the subject of risk management, whether you are just starting out on your professional journey, whether you are changing your professional direction, or whether you just want to know more about the important subject of risk management to support you in delivering your wider objectives,” said Airmic CEO Julia Graham.
“The course uses up-to-date materials, modern and practical language, delivered using an interactive style of learning, supported by real case studies,” added Airmic’s CEO.
The move is a new but natural development for Airmic, she said.
The first course starts on 26 September, with more planned throughout this year. Places are limited.
To find out more and book your place, go to
Airmic lanceert basiscursus risicomanagement voor nieuwkomers in het vak
De Britse riskmanagementvereniging Airmic heeft een nieuwe cursus gelanceerd ‘Risk Management Fundamentals Course’ om mensen te helpen meer te leren over de grondbeginselen van riskmanagement, gericht op mensen die nieuw zijn in het vak en mensen in andere functies die beter willen begrijpen hoe ze risico’s moeten managen
Dit zou moeten helpen om riskmanagement binnen organisaties te verspreiden en riskmanagers een echte kans te geven om ervoor te zorgen dat collega’s en het management beter begrijpen wat de rol kan opleveren. Dit zou een grote hulp moeten zijn wanneer de beroepsgroep blijft streven naar het versterken van haar status en strategische invloed.
Airmic zegt dat de nieuwe Risk Management Fundamentals (RMF) cursusstudenten zal uitrusten met de “essentiële kennis en vaardigheden om door de steeds complexere wereld van risico’s te navigeren”. De cursus kan worden gevolgd gedurende drie halve dagen online of twee volle dagen persoonlijk. De cursus staat open voor Airmic leden en niet-leden uit elke sector of organisatie. De cursus kan ook in-house worden gegeven, op maat voor een specifieke organisatie.
Hij is gebaseerd op de volgende modules.
Module 1: De evolutie, taal en zakelijke redenen voor risicomanagement
Module 2: Het wat en waarom van riskmanegement
Module 3: Het riskmanagementraamwerk
Module 4: Het rislmanagementproces
Module 5: De relatie tussen risico, governance, betrouwbaarheid en duurzaamheid
Module 6: Risico in de wereld van vandaag, de wereld van morgen en de echte wereld
“De cursus is een goede introductie is tot het onderwerp riskmanagement, of u nu net begint aan uw professionele reis, uw professionele richting aan het veranderen bent of gewoon meer wilt weten over het belangrijke onderwerp riskmanagement om u te ondersteunen bij het behalen van uw bredere doelstellingen”, zegt Airmic CEO Julia Graham.
“De cursus maakt gebruik van up-to-date materiaal, moderne en praktische taal en wordt gegeven in een interactieve leerstijl, ondersteund door echte casestudy’s.De stap is een nieuwe maar natuurlijke ontwikkeling voor Airmic, “
De eerste cursus begint op 26 september en er zijn er meer gepland in de loop van dit jaar. Marno toetveldeer info: https://rmf.airmic.com/
|