Nederlanders willen herhaal-verkeersovertreders strenger straffen

Nederlanders erkennen de gevaren van snelheidsovertredingen en alcohol in het verkeer. De meerderheid vindt het onacceptabel om de auto of motor te besturen met een glas alcohol op. Ze willen een zerotolerance beleid voor alcohol in het verkeer. Bij snelheidsovertredingen stellen jongeren tot 25 jaar zich toleranter op dan Nederlanders boven de 25 jaar. Er is in beide groepen steun voor strenge straffen voor veelplegers, zoals het intrekken van het rijbewijs. De meerderheid steunt ook maatregelen als het verplicht scannen van het rijbewijs en het gebruik van een alcoholslot, zo blijkt uit een onderzoek van Ipsos I&O

Alcohol in het verkeer en snelheidsovertredingen leiden tot verkeersdoden. Fonds Slachtofferhulp wilde weten hoe Nederlanders, in het bijzonder jongeren tussen de 16 en 25 jaar, aankijken tegen risico’s of misdragingen in het verkeer en welke veiligheidsmaatregelen ze acceptabel vinden of als oplossing zien.

Strengere alcoholnormen voor auto, motor en fatbike

Veel Nederlanders zien de gevaren van alcoholgebruik in het verkeer in en matigen hun alcoholconsumptie als ze nog moeten rijden. Wat ze acceptabel vinden qua alcoholgebruik hangt af van het type voertuig. Voor voertuigen zoals auto’s en motoren en zelfs fatbikes vindt twee derde dat geen enkele hoeveelheid alcohol acceptabel is. Dit daalt naar 1 op de 5 bij fietsen, waarbij 40 % aangeeft dat meer dan twee glazen geen probleem is.

Figuur 1 – Met hoeveel glazen alcohol vind jij het acceptabel dat iemand deze vervoersmiddelen mag besturen? Basis: hele steekproef (n=2.169)

 

Bijna de helft van de fietsers geeft toe wel eens met alcohol op te rijden. Dit is een stuk minder onder automobilisten (15%). Jongeren (16-25) zijn iets strenger voor zichzelf als het aankomt op alcohol drinken, een auto besturen en feestjes. Zij vermijden vaker alcohol op een feestje dan Nederlanders boven de 25 jaar. Zes op de tien zeggen in het geheel niet te drinken op een feestje als ze nog moeten rijden. De oudere groep geeft aan dat ze wel drinken, maar niet te veel.

Wat vinden Nederlanders van het huidige alcoholbeleid?

Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen denken dat de huidige wetgeving toestaat om met één tot twee glazen alcohol achter het stuur plaats te nemen. Voor beginnende bestuurders denken Nederlanders dat het huidige beleid strikter is dan in werkelijkheid: zij denken dat deze groep helemaal geen alcohol mag drinken, terwijl een alcoholpercentage van 0,2 promille (ongeveer 1 glas) is toegestaan. Over het algemeen vinden zes op de tien het huidige alcoholbeleid duidelijk.

Volgens de huidige wetgeving mogen ervaren bestuurders (meer dan 5 jaar in het bezit van een rijbewijs) met maximaal 0,5 promille alcohol in hun bloed nog rijden. Dit komt neer op ongeveer twee glazen alcohol. Voor beginnende bestuurders geldt dat zij met maximaal 0,2 promille op mogen rijden.[1]

l

Driekwart wil zerotolerance

Een zerotolerancebeleid (geen alcoholgebruik toegestaan als je moet rijden) ten aanzien van alcohol in het verkeer wordt gesteund door een ruime meerderheid (73%). De steun is onder Nederlanders boven de 25 jaar het sterkst.

Figuur 2 – In hoeverre ben je het ermee eens of oneens als een zerotolerance beleid (geen enkele glas alcohol op achter het stuur) zou worden ingevoerd? Basis: hele steekproef (N=2.169)

Ook op andere maatregelen, zoals een verplichte cursus na het rijden onder invloed, wordt overwegend positief gereageerd door Nederlanders. Dit gaat in mindere mate op voor jongeren. Nederlanders zijn verdeeld over een alcoholslot (een apparaat dat voorkomt dat een auto start als de bestuurder alcohol heeft gedronken) voor first offenders (mensen die voor het eerst een overtreding begaan). De helft van de jongeren is hiertegen, terwijl de helft van de 25-plussers dit juist een goed idee vindt.

Jongeren toleranter tegenover snelheidsovertredingen

Nederlanders zijn over het algemeen van mening dat te hard rijden de verkeersveiligheid negatief beïnvloedt. Overtredingen binnen de bebouwde kom moeten volgens hen strenger worden bestraft dan die op de snelweg: vier op de tien vinden binnen de bebouwde kom geen enkele overtreding acceptabel. Op de snelweg is dit slechts een op de tien. Jongeren tonen zich in het algemeen toleranter ten opzichte van snelheidsovertredingen dan ouderen en vinden overtredingen vaker acceptabel.

Figuur 3 – In hoeverre vind je de volgende overschrijdingen van de snelheidslimiet wel of niet acceptabel voor een bestuurder van een auto op de volgende plekken? Basis: hele steekproef (n=2.169)

 

Uit het onderzoek blijkt verder dat jongeren zelf vaker te hard rijden dan 25-plussers. Een op de vijf zegt wekelijks te hard te rijden op de snelweg of binnen de bebouwde kom, onder Nederlands boven de 25 jaar is dit een op de tien.

Vaker een overtreding begaan? Zwaardere straffen!

De Nederlandse bevolking staat achter strikte sancties voor veelplegers, zoals het intrekken van het rijbewijs van bestuurders die binnen twee jaar drie ernstige overtredingen begaan. Naast rijontzegging achten vier op de tien respondenten een boete passend, terwijl één op de vijf een gevangenisstraf ondersteunt. Volgens veel Nederlanders zou de hoogte van de boete inkomensafhankelijk moeten zijn, terwijl gevangenisstraffen doorgaans beperkt zouden blijven tot enkele maanden, tenzij het gaat om zeer ernstige gevallen.

Er zijn verschillende maatregelen voorgesteld om het moeilijker te maken voor veelplegers om opnieuw de weg op te gaan, zoals het verplicht scannen van het rijbewijs voordat de auto kan worden gestart en het gebruik van een alcoholslot. Acht op de tien steunen deze maatregelen voor veelplegers, aanzienlijk hoger dan wanneer het algemeen ingevoerd zou worden. Ook hier blijkt dat jongeren minder positief staan tegenover deze maatregelen dan hun oudere landgenoten.

 Delen Download het rapport