Natuurrampen in Duitsland: Met 4,3 miljard euro een gemiddeld schadejaar voor verzekeraars

Stormen en hevige regenval veroorzaken regelmatig ernstige schade aan gebouwen en auto’s. De zwaarste schade in 2022 werd veroorzaakt door orkanen in februari.Stormen, hagel en zware regen hebben in het afgelopen jaar voor 4,3 miljard euro schade veroorzaakt., zo blijkt uit cijfers van het Duitse Verbond van Verzekeraars GDV.

“Na de overstromingsramp van 2021 was het afgelopen jaar opnieuw een gemiddeld schadejaar voor natuurrampen: met veel verzekerde gebeurtenissen, maar zonder zo’n extreme gebeurtenis als de flitsvloed van Bernd”, zegt Jörg Asmussen, Chief Executive van het GDV. “De schades van 2022 aan huizen, inboedel, bedrijven en motorvoertuigen liggen slechts iets boven het langetermijngemiddelde van 4,2 miljard euro.”

De zwaarste schade werd veroorzaakt door de orkanen Ylenia, Zeynep en Antonia in februari. “Met een totaalbedrag van 1,4 miljard euro staat de stormreeks op de derde plaats van de zwaarste winterstormen sinds 2002”, aldus Asmussen. De orkanen veroorzaakten 1,25 miljard euro schade aan huizen, inboedel en bedrijven, en ongeveer 65.000 euro schade aan motorvoertuigen, wat neerkomt op 125 miljoen euro.

Preventie en aanpassing aan de klimaatverandering vormen de spil

In 2022 zullen propertyverzekeraars in totaal drie miljard euro betalen voor storm- en hagelschade en nog eens 400 miljoen euro voor schade door andere natuurgevaren, zoals overstromingen door zware regenval of hoog water. Bij autoverzekeringen ligt het afgelopen jaar iets onder het langetermijngemiddelde van 1 miljard euro, met naar verwachting 335.000 claims in verband met natuurrampen voor een bedrag van 900 miljoen euro.

Met 12,6 miljard euro wordt 2021 het duurste schadejaar voor verzekeraars sinds het begin van de statistieken in de jaren zeventig. Alleen al de verwoestende overstromingsramp in juli 2021 veroorzaakte een schade van 8,5 miljard euro – vooral in Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen. “Ook al was er vorig jaar geen extreme regenval: preventie en aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering zijn essentieel om ervoor te zorgen dat de kosten van natuurrampen, en dus ook de verzekeringspremies, in de toekomst niet uit de hand lopen”, aldus Asmussen. “Wij verzekeraars doen een beroep op politici om dit centraal te stellen in hun overwegingen.”