Na het Corona dieptepunt: Duitse autodieven slaan weer vaker toe

Tijdens de Corona-lockdowns daalde het aantal autodiefstallen in Duitsland. Nadat de beperkingen zijn geëindigd, registreren verzekeraars opnieuw een aanzienlijke toename van het aantal gevallen, zoals blijkt uit de statistieken voor 2022.Volgens cijfers van de Duitse Verzekeringsvereniging (GDV) zijn de diefstallen van auto’s en auto-onderdelen het afgelopen jaar opnieuw aanzienlijk toegenomen. “Vergeleken met het voorgaande jaar werden 25% meer auto’s gestolen en het aantal diefstallen van auto-onderdelen steeg met 15%”, zegt GDV-directeur Jörg Asmussen.

Zoals blijkt uit het vandaag gepubliceerde GDV-voertuigdiefstalrapport, stalen autodieven vorig jaar onder meer 12.277 casco verzekerde auto’s, waardoor economische schade werd aangericht van bijna 250 miljoen euro. “Ook de schade voor de gestolen personen nam toe: gemiddeld betaalden verzekeraars bijna 20.300 euro per diefstal, wat zo’n zes procent meer was dan het jaar ervoor”, aldus Asmussen.

Luxe SUV’s in het vizier van autodieven

Vooral luxe SUV’s zijn populair bij criminelen. Tot de tien meest gestolen modelseries behoren twee Range Rover-modellen, evenals varianten van de Lexus NX en de Toyota Land Cruiser. Het meest gestolen model van 2022 was de vierde generatie van de Jeep Grand Cherokee.

Als je de deelstaten en de grote steden vergelijkt, blijft Berlijn opnieuw met ruime voorsprong de hoofdstad van de autodieven. Bijna één op de vier autodiefstallen in het hele land vindt hier plaats. Het afgelopen jaar verdwenen er in de stad 2.924 auto’s met een uitgebreide verzekering, ongeveer een derde meer dan het jaar daarvoor. “In het zuiden van Duitsland was het risico op diefstal aanzienlijk lager. Vergeleken met Berlijn werd in Beieren en Baden-Württemberg samen slechts een derde van het aantal auto’s gestolen”, zegt Asmussen.

Ook de diefstal van auto-onderdelen neemt toe

Ook bij de diefstal van auto-onderdelen constateert de GDV een toename van de criminaliteit: uit ruim 61.000 casco verzekerde auto’s werden vast geïnstalleerde onderdelen zoals boordcomputers, stuurwielen of airbags gestolen (+15%). In totaal betaalden autoverzekeraars alleen al voor deze vorm van criminaliteit nog eens zo’n 114 miljoen euro (+17%).