Munich Re: Economische en verzekerde schade natuurrampen in eerste helft van dit jaar ver boven tienjaarsgemiddelde

Catastrofale overstromingen, extreme stormen en twee aardbevingen veroorzaken in de eerste helft van 2024 voor een totale schadelast van ongeveer $ 120 miljard. De schadelast voor verzekeraars is met $ 62 miljard aanzienlijk hoger dan het tienjaarsgemiddelde van $ 37 miljard . 68% van de totale schades en 76% van de verzekerde schades zijn toe te schrijven aan zwaar onweer, overstromingen en bosbranden. Dat zijn enkele uitkomsten uit een schadeinventarisatie van Munich Re.

Thomas Blunck, lid van de Raad van Bestuur: “Weersgerelateerde natuurrampen, vooral in Noord-Amerika, zijn opnieuw prominent aanwezig in de schadestatistieken van het eerste halfjaar. Daarnaast waren er overstromingen in regio’s waar dit uiterst zeldzaam is, zoals Dubai. Het wordt zeer waarschijnlijk geacht dat klimaatverandering een rol speelt in deze trend. Klimaatverandering brengt risico’s met zich mee waaraan iedereen – de maatschappij, de economie en de verzekeringssector – zich zal moeten aanpassen om de toenemende schades als gevolg van weersomstandigheden te beperken.”

Analyses van langetermijntrends op basis van meteorologische, verzekeringstechnische en sociaaleconomische gegevens geven aan dat de risico’s van noodweer aan het veranderen zijn. Frequentere en intensere natuurrampen als gevolg van het weer leiden tot hogere schade-uitkeringen voor verzekeraars.

Natuurrampen in cijfers
De wereldwijde economischde schades in de eerste helft van 2024, $ 120 miljard, waren lager dan in het voorgaande jaar ($ 140 miljard). 2023 werd echter beïnvloed door extreem hoge schadebedragen in verband met de zware aardbeving in Turkije en Syrië. In een vergelijking op langere termijn lagen de totale schades in de eerste helft van 2024 duidelijk boven de gemiddelde waarden van zowel de afgelopen tien jaar als de voorgaande 30 jaar.

De verzekerde schades stegen licht op jaarbasis van $ 60 miljard en kwamen aanzienlijk boven de gemiddelde waarden van de afgelopen 10/30 jaar uit (gecorrigeerd voor inflatie: $ 37 miljard/24 miljard). Opvallend was dat het aandeel claims voor ‘non-peak perils’ – waaronder zwaar onweer, overstromingen en bosbranden – opnieuw hoog was: 68% van de totale economische schades en 76% van de verzekerde schades werden veroorzaakt door deze natuurrampen.

Duurste natuurrampen in de eerste helft van 2024
De duurste natuurramp in de eerste helft van het jaar was een aardbeving in Japan op nieuwjaarsdag. Met een kracht van 7,5 deed deze de westkust van Japan schudden, in de buurt van het schiereiland Noto. Talloze gebouwen stortten in en duizenden mensen zaten wekenlang zonder stroom of schoon water. Meer dan 200 mensen kwamen om het leven. De totale schade werd geschat op ongeveer $ 10 miljard, inclusief verzekerde schade van ongeveer $2 miljard .

Het land wordt geacht goed voorbereid te zijn op natuurrampen: als ze toeslaan, kunnen preventieve maatregelen zoals aardbevingsbestendige bouwmethoden, geavanceerde systemen voor vroegtijdige waarschuwing en een robuuste noodhulpstrategie veel levens redden.
Seizoen voor zwaar onweer in de VS
In de Verenigde Staten waren zware onweersbuien de motor achter de verliesstatistieken voor de eerste zes maanden van het jaar. Van januari tot juni meldde de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) 1.250 tornado’s – ruim boven het langetermijngemiddelde van 820.
Op basis van de eerste helft is 2024 momenteel het op drie na duurste jaar wat betreft verliezen door zwaar onweer in de VS: $ 45 miljard, waarvan meer dan $ 34 miljard verzekerd was. Een jaar eerder bedroegen de totale verliezen voor het eerste halfjaar ruwweg $ 52 miljard, inclusief verzekerde schades van $ 40 miljard.

Wereldwijde temperaturen op recordhoogte
Van januari tot juni was de gemiddelde temperatuur wereldwijd ongeveer 1,5°C hoger dan het pre-industriële niveau. Hoewel de wetenschappelijke gemeenschap heeft benadrukt dat één jaar met een opwarming van meer dan 1,5°C niet betekent dat de klimaatdoelstellingen van Parijs niet zijn gehaald, lijkt de opwaartse temperatuurtrend niet te stoppen. Niet alleen waren de gemiddelde temperaturen bijna overal ter wereld ongewoon hoog in het eerste halfjaar, er werden ook recordhoogtes gemeld over de hele wereld.
Zo werden er midden juni temperaturen van meer dan 50°C geregistreerd in grote delen van Saoedi-Arabië, terwijl New Delhi, India in mei een recordhoogte van 49,9°C bereikte. NOAA voorspelt momenteel dat 2024 een van de vijf warmste jaren sinds 1850 zal zijn en, met een waarschijnlijkheid van 60%, het warmste jaar in de geschiedenis.

Hittegolven en droogte veroorzaken niet alleen meer dodelijke slachtoffers door een hitteberoerte; ze maken ook bosbranden waarschijnlijker. In Texas verwoestte de ergste bosbrand in de geschiedenis van de staat meer dan 400.000 hectare, een gebied ongeveer zo groot als het Spaanse eiland Mallorca. In mei braken in het westen van Canada ongebruikelijk vroeg massale bosbranden uit, waardoor duizenden moesten evacueren. Omdat geen van beide gebeurtenissen dichtbevolkte steden of industriegebieden troffen, waren er geen extreme verliezen.

Hoge watertemperaturen en La Niña kunnen orkaanactiviteit versterken
In de Noord-Atlantische Oceaan blijven de indicatoren wijzen op een zwaar orkaanseizoen. Klimaatverandering is een centrale factor in de zeer hoge watertemperaturen, die op hun beurt voldoende energie bieden voor de vorming van orkanen. Daarnaast beïnvloedt de natuurlijke ENSO-cyclus (El Niño / Zuidelijke Oscillatie) de kans dat deze stormen ontstaan. Vorig jaar werd gekenmerkt door El Niño-omstandigheden, die de vorming van orkanen beperken. Desondanks was 2023 met 20 stormen het op drie na actiefste orkaanseizoen tot nu toe. Dit jaar kunnen we niet profiteren van de dempende effecten van El Niño. Bovendien zijn de zeer hoge watertemperaturen in de No
Dit jaar kunnen we niet profiteren van de dempende effecten van El Niño. Bovendien zijn de zeer hoge watertemperaturen in de Noord-Atlantische Oceaan bevorderlijk voor de vorming van orkanen. De temperatuur van het zeeoppervlak ligt nog steeds op een recordniveau – en 0,5°C tot 1,0°C boven het gemiddelde over 30 jaar. Samen kunnen deze twee factoren zorgen voor meer orkanen in de Noord-Atlantische Oceaan.

“De veranderende statistieken van weergegevens zijn een steeds duidelijker teken. Veel van de recentelijk waargenomen recordtemperaturen kunnen nauwelijks verklaard worden zonder klimaatverandering. Als de atmosfeer een graad warmer is, kan deze 7% meer vocht opnemen – wat meer energie betekent voor weersextremen en zware neerslag. Dankzij zijn toonaangevende risico-expertise is Munich Re in staat om natuurrampgerelateerde risico’s op grote schaal te dekken. We legden de basis voor die expertise 50 jaar geleden, toen we onze eerste meteoroloog in dienst namen,” zegt Ernst Rauch, Chief Climate Scientist bij Munich Re.