Minister Kamp ziet weghalen schadeafhandeling bij NAM/CVW niet zitten

De wens van de Kamer om de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), verantwoordelijk voor de opsporing en winning van gas en aardolie in Nederland, weg te halen bij de schadeafhandeling als gevolg van de bevingen in het gebied, ziet minister Kamp van Economische Zaken niet zitten. Tijdens het aardgasdebat in de Tweede Kamer liet de bewindsman doorschemeren tevreden te zijn over de schadeafwikkeling van de aardbevingsschades door het Centrum Veilig Wonen, aan wie de NAM de schadeafwikkeling heeft uitbesteed. “Het CVW telt momenteel 288 medewerkers die volgens hem elke dag hard werken en hun best doen met de beste intenties om de vele schades in het aardgasgebied snel en goed af te wikkelen voor gedupeerden.”

Een meerderheid in de Tweede Kamer van in elk geval PvdA, CDA, D66, SP, GroenLinks en de ChristenUnie lijk af te willen van het Centrum Veilig Wonen als behandelaar van de vele aardbevingsschadeclamis in Groningen. De parlementariërs vinden dat de schadeafhandeling van aardbevingsschade niet meer door de NAM geregeld moet worden, omdat de NAM ook het bedrijf is dat het gas in Groningen wint waardoor de aardbevingen ontstaan. De afhandeling van de bevingsschade is nu in handen van het Centrum Veilig Wonen, aan wie de NAM juist vanwege de objectiviteitsgedachte de afhandeling van de schadeclaims heeft uitbesteed. Die taak moet in de toekomst ergens anders onder gebracht worden vinden de partijen, bijvoorbeeld bij de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders. Kamp ziet daar geen heil in. “Ik merk dat er eerst negatief wordt gesproken over de NAM. Daarna komt het Centrum Veilig Wonen en wordt er gezegd dat die het ook niet goed doen. Als we nu de Nationaal Coördinator Groningen inschakelen ben ik bang dat mensen daar ook negatief over worden”, aldus Kamp.

PvdA-Kamerlid Vos: “Als je schade hebt veroorzaakt, heb je er belang bij de rekening laag te houden.” Hij vindt met de andere partijen dat de taxateur, degene die het schadebedrag vaststelt, onafhankelijk van de NAM moet zijn. Vorige week bleek volgens de NOS dat van veel mensen niet bekend is dat zij schade hebben, en dat Groningse gemeenten geen zicht hebben op de problemen van hun inwoners. De Groningse gedeputeerde Eikenaar riep de Haagse politiek op de NAM helemaal van de schadeafwikkeling af te halen omdat de NAM niet transparant genoeg is.