Minder aardbevingen Groningen

Het aantal aardbevingen door gaswinning in Groningen is dit jaar flink afgenomen. Vorig jaar was er nog een recordaantal bevingen, 127. Het KNMI heeft tot nu toe dit jaar 84 bevingen gemeten. Dat zijn er ook minder dan in 2012.Het is onduidelijk of de daling van het aantal bevingen te maken heeft met de beperking van de gasproductie. Dit jaar is er minder gas gewonnen, maar het Staatstoezicht op de Mijnen ging er tot nu toe steeds van uit dat dat pas een jaar later zou leiden tot minder bevingen.

Minister Kamp van Economische Zaken gaf begin dit jaar de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) opdracht de gasproductie te beperken tot 42,5 miljard kubieke meter in 2014. De winning bij Loppersum, waar de zwaarste en meeste bevingen waren, moest zelfs bijna geheel worden gestaakt. Het kabinet schroeft de gaswinning voor de komende vijf jaar terug naar 24 miljard kubieke meter per jaar. De vermindering gaat dit jaar al in. Minister Kamp van Economische Zaken volgt daarmee het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen op. Volgens de toezichthouder is het niet verantwoord om de komende jaren meer gas uit Groningen op te pompen..

Het recordaantal bevingen vorig jaar viel samen met een flink hogere gasproductie. De NAM haalde toen een recordhoeveelheid gas uit de grond: 54 miljard kubieke meter gas, tien procent meer dan het jaar daarvoor. In de provincie Groningen wordt nu gepleit voor verdere vermindering van de gaswinning. Dat is het gevolg van twee recente bevingen, die ook in de stad Groningen goed voelbaar waren. Minister Kamp maakt vanavond bekend of hij nog aan de gaskraan gaat draaien. Morgen licht hij zijn besluit toe in Groningen.

Zwaarste aardbevingen in Groningen dit jaar

DATUM PLAATS KRACHT (SCHAAL VAN RICHTER)
13 februari Leermens 3,0
5 november Zandeweer 2,9
5 december Garmerwolde 2,8
30 september Ten Boer 2,8
1 september Froombosch 2,6

De zwaarste aardbeving ooit in Groningen was op 16 augustus 2012 bij Huizinge, met een kracht van 3,6.