Hoewel 80% van onze opdrachten van verzekeraars afkomstig is, behartigt Context in haar aanpak zowel de belangen van verzekeraars als die van hun klanten, bedrijven die een schade hebben geclaimd. “Het moet voor de uitkomst van een schadeclaim niet uitmaken of wij als expert voor de verzekeraar of voor een claimant werken. Als je je werk als expert goed en objectief doet, heb je dan ook geen contra-expert nodig.“, stelt Michael Blonk in een interview in het komende Risk & Business Magazine ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Context en de overname van de functie van Managing Partner van oprichter Gerard Böttcher door Blonk.
Böttcher vult aan: “In onze filosofie is het voor een goede, vlotte schaderegeling van essentieel belang dat je als schade-expert het vertrouwen wint. Door middel van je deskundigheid, manier van presenteren en door oprechte belangstelling te tonen in de claimant en zijn of haar probleem. Zodra de claimant vertrouwen heeft in een goede schaderegeling, werkt hij mee, stelt hij zich coöperatief op en verschaft hij de gewenste informatie. Zo niet, dan gooit men de kont tegen de krib en gaat men meer schade claimen dan in onze ogen reëel is.”
In het interview zeggen Blonk en Böttcher het te betreuren dat bij de schaderegeling zo langzamerhand het conflictmodel de boventoon voert, een ontwikkeling die in hun ogen helaas niet meer is terug te dringen en waardoor de schaderegeling onnodig langer duurt en uiteindelijk vaak leidt tot hogere kosten en schadebedragen. Zij schrijven dat onder meer toe aan de in hun ogen afnemende kwaliteit bij het expertisekorps en het feit dat veel experts zich steeds minder onafhankelijk opstellen. Zo zie je ook als trend dat experts z.g. market meetings houden, niet om de voortgang in een dossier of de strategie bij de aanpak van de schaderegeling toe te lichten, maar om te horen of zij kunnen instemmen met de schadevaststelling. Een ontwikkeling die wij zeer betreuren. “
Tien jaar geleden, op 1 januari 2009 om precies te zijn, startte de ervaren (bedrijfs)schade-expert Gerard Böttcher een eigen bedrijf onder de naam Context bv. “Ik zocht naar iets dat er op dat moment nog niet was maar dat diensten verleende op schaderegelingsgebied waar in de (coassurantie)markt behoefte aan zou zijn: een bijna ‘ouderwets’ expertisebureau dat niet alleen op onafhankelijke, objectieve wijze schades regelt op een kwalitatief hoogwaardig niveau maar dat daarnaast als consultant de aanwezige kennis ook op een breder terrein deelt met opdrachtgevers en (schadelijdende) bedrijven en organisaties.”
Tien jaar later kan worden geconcludeerd dat Böttcher en zijn inmiddels acht partners in hun missie zijn geslaagd. Context is uitgegroeid tot een begrip in de markt dat jaarlijks 150 à 160 opdrachten uitvoert voor verzekeraars, makelaars, advocatenkantoren en (doorgaans grotere) bedrijven en de omzet bedraagt in het tiende jaar het tienvoudige van die in het eerste jaar. “Context is groter en mooier geworden dan ik mij bij de start kon voorstellen. Het is gebleken een schot in de roos te zijn”, aldus de trotste oprichter.
Nieuwe bezems vegen schoon?
Nieuwe bezems vegen schoon, luidt het gezegde. Wat gaat er bij Context onder jouw leiding veranderen? “Niet of nauwelijks iets”, antwoordt Blonk prompt. “Er komt zeker geen rigoureuze koersverandering, want daar is geen enkele aanleiding voor. Het gaat ons goed, wij ervaren veel steun uit de markt en zijn nog niet uitgegroeid. Op die lijn wil ik doorgaan.”
Hij noemt het als zijn primaire taak om Context toekomstbestendig te houden. “Door ervoor te waken dat de kwaliteit van onze specialisten op een hoog niveau blijft en dat in elk geval alle disciplines dubbel bezet worden. Dat laatste impliceert dat er op korte termijn een technisch specialist bij moet komen. En gezien de leeftijdsopbouw van ons bureau zullen we daarbij vooral naar 30-ers kijken. Dat zal niet meevallen. Ten eerste omdat je specialisten van een hoog niveau zoekt die tevens het ondernemerschap ambiëren en ten tweede omdat wij liever geen mensen bij collega-bureaus weghalen. Mensen moeten uit zichzelf naar ons toe komen.”
Foto Charlotte Huiskes