Meeste woninginbraken in Sittard-Geleen

In de gemeente Sittard-Geleen vonden in 2015 naar verhouding de meeste woninginbraken plaats. Er werd in die gemeente bijna 1100 keer ingebroken, wat neerkomt op 12 inbraken per duizend inwoners. Gemeente Schiermonnikoog was in 2015 de enige gemeente zonder geregistreerde woninginbraak, meldt CBS.
In Nederland vonden in 2015 gemiddeld vijf woninginbraken per duizend inwoners plaats. In Limburg en Noord-Brabant werd relatief vaak ingebroken. Naast Sittard-Geleen staan de gemeenten Maastricht, Zundert en Alphen-Chaam hoog in de lijst. Ook in de Randstad vinden veel inbraken plaats. De inbraakcijfers van de grote steden als geheel liggen iets lager dan die van verschillende nabijgelegen gemeenten zoals Blaricum, Huizen en Ouder-Amstel (resp. 11, 9 en 8 per duizend inwoners).

Binnen gemeenten zijn er grote verschillen te zien op buurtniveau. Hierbij spelen factoren als het aantal woningen en de bevolkingsdichtheid een rol. In gebieden met bijvoorbeeld maar weinig woningen, heeft één inbraak al een grote invloed op het relatieve cijfer.In de gemeente Sittard-Geleen bijvoorbeeld vinden, naast het centrum, in de buurten Stadbroek en Vrangendael de meeste woninginbraken plaats (27 en 29 per duizend inwoners). En in Amsterdam registreerde de politie de meeste inbraken in de buurt Sloterdijk: 43 inbraken op duizend inwoners.

Gewelds- en ander misdrijven

Gewelds- en seksuele misdrijven registreert de politie over het algemeen vaker in grotere steden dan daarbuiten. Gemiddeld vonden er in 2015 5,4 geweldsmisdrijven per duizend inwoners plaats. In Amsterdam (10 per duizend), Rotterdam, Eindhoven en Arnhem (9 per duizend) ligt dit duidelijk hoger. Alhoewel er in het noorden van Nederland weinig woninginbraken plaatsvinden, ligt het aantal geweldsmisdrijven in deze regio naar verhouding juist hoog. Gemeenten als Assen, Vlagtwedde, Emmen, Oldambt en Delfzijl hebben relatief vaak te maken met geweldsmisdrijven. In Assen vinden de meeste geweldsmisdrijven plaats in de buurt ‘Brinkkwartier’. Buurten met veel winkels en uitgaansgelegenheden hebben over het algemeen een hoger criminaliteitscijfer, omdat er relatief weinig mensen wonen, maar veel incidenten zijn.