Meer recalls in auto- en voedsel- en dranksector; daling bij consumentengoederen

Het aantal recalls in Europa lagen in het tweede kwartaal in lijn met de recente ontwikkelingen. In de automotive branche was voor het derde kwartaal op rij sprake van een toename; ook in de Food & Beverage-sector steeg het aantal recalls en meldingen, terwijl het aantal teruggehaalde consumentengoederen voor het tweede achtereenvolgende kwartaal een neerwaartse lijn vertoonde. Dat meldt Stericycle ExpertSolutions op basis van de gegevens uit de European Recall & Notification Index, waarin de aantallen recalls en meldingen worden verzameld binnen de waarschuwingssystemen RAPEX en RASFF.

De meeste recalls en notificaties werden tussen april en juni als gebruikelijk gemeld in de voedsel- en dranksector: 752, een toename met 8% ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar maar een daling met ongeveer hetzelfde percentage in vergelijking met dezelfde periode in 2015. Van alle food recalls hadden de meeste – 11 – betrekking op noten, nootproducten en zaden. Verse waar (groente, fruit etc.) werd 107 keer teruggehaald en vis- en visproducten 94 keer. Bacteriële besmetting lag in 139 gevallen ten grondslag aan een recall, giftige stoffen (alfatoxins) 234 keer en niet goedgekeurde ingrediënten /bestanddelen 85 keer. Meer dan 70% van alle recalls vonden hun oorsprong in 19 landen met elk minimaal tien recalls elk. Wat foodrecalls betreft spant Turkije de kroon met 55 stuks. In de Top-5 staan verdere Spanje (50 recalls), India (40), China (36) en de VS (34).

Auto en consumentengoederen

Mede door het gedoe met onder meer VW kreeg de autobranche veel aandacht in de media rond recalls. Na de explosieve toename van het aantal terughaalacties in het eerste kwartaal van dit jaar – met 76% ten opzichte van de drie maanden daarvoor – volgde in Q2 een verdere toename met 6% tot 114 recalls. Driekwart van de terughaalacties werden ingegeven door de kans op verwondingen aan bestuurder en andere inzittenden, bijna 20% door het brandrisico en 5% door het gevaar van elektrische schokken. Hoofdoorzaak van alle recalls van personenauto’s was de airbag: 15, gevolgd door de veiligheidsgordel (9) en brandstof gerelateerde storingen (6). Bijna drie van de tien terughaalacties had betrekking op Duitsland (34 recalls), gevolgd door Frankrijk (19), VS (16) en de UK (14).

Bij consumentengoederen daalde het aantal terughaalacties voor het tweede achtereenvolgende kwartaal: van bijna 490 in het vierde kwartaal in 2015 via 370 in Q1 2016 naar ca. 325 in het tweede kwartaal van dit jaar, een afname met 14% ten opzichte van het eerste kwartaal. Speelgoed is het meest teruggehaald: 111 keer, gevolgd door kleding/textiel/mode (52 keer) en elektrische apparaten en accessoires (33 keer). Bijna twee derde van alle recalls van consumentengoederen en 93,6% van alle speelgoed-recalls hebben betrekking op in China geproduceerde goederen. Het bevatten van chemische stoffen vormt daarbij het grootste risico (30,3% van alle recalls), gevolgd door verstikking (choking, 22,2%), elektrische schokken (11,4%) en allerlei verwondingen: 10,5%.