Meer data PV-branden nodig

Trends bij PV- of zonnepaneelbranden zijn bij gebrek aan data vooralsnog moeilijk te schetsen en te duiden, aldus TNO in een rapport gemaakt in opdracht van Economische Zaken. Daartoe worden een groot aantal aanbevelingen gedaan.“In dit werk is nieuwe kennis opgedaan op het gebied van PV branden. Er is een eerste, goede basis gelegd met onderbouwde data op het gebied van PV gerelateerde branden. Echter is de hoeveelheid data nog onvoldoende om conclusies te kunnen trekken. Daarvoor zal meerdere jaren gemonitord moeten worden.”

De data is volgens de onderzoekers niet volledig. “De branden die in de database warden opgenomen zijn de branden die via het geïntegreerd meldkamer systeem binnenkomen, via team brandonderzoek, sociale media en stichting Salvage. Dit zijn branden waarbij de brandweer gealarmeerd is. Branden waarvoor de brandweer niet gealarmeerd was, zullen hierdoor vrijwel niet geregistreerd warden. We kunnen echter wel concluderen dot de echt grote branden waarbij PV betrokken was beperkt is tot 152, ofwel 1 % van het totaal aantal gebouwbranden van 10.000 in diezelfde periode. Van de 152 branden met PV systemen is van 30 vastgesteld dot ze ontstaan zijn in het PV systeem. Van 29 staat vast dot ze niet ontstaan zijn in het PV systeem en van 11 branden is onbekend of ze ontstaan zijn in het PV systeem.”

“Daarnaast kunnen we concluderen dot het zeer lastig is om een volledig overzicht te krijgen van de PV gerelateerde branden. Team brandonderzoek heeft slechts beperkte capaciteit om de vragenlisten in te vullen en de capaciteit verschilt ook per regio. Ze hebben vaak ook beperkte kennis van PV systemen en kunnen daardoor mogelijk niet altijd de oorzaak achterhalen. Daarnaast is het nagenoeg onmogelijk om via Verzekeraars, toedrachtsbureaus of andere instanties meer informatie te krijgen.”

Tot slot zijn er trends en andere zaken die de komende jaren de resultaten kunnen beïnvloeden:

  • De eerste generaties panelen komen nu aan het einde van hun levensduur.
  • Oudere generaties zonnepanelen voldeden destijds aan de toen geldende normen moor voldoen niet altijd aan de nu geldende normen en zijn daardoor mogelijk minder veilig.
  • Sommige nieuwe, hoog vermogen, panelen lijken gevoeliger voor hot spots onder bepaalde schaduwwerking, wat mogelijk leidt tot een verhoogd brandrisico.
  • Door de enorme toename in de vraag naar PV systemen in de particuliere sector zijn er veel nieuwe installatie bedrijven op de markt gekomen die in sommige gevallen niet volledig volgens de normen installeren.

Aanbevelingen:

  • Maak middelen vrij om TBO’s vragenlijsten voor alle PV gerelateerde branden in te vullen.
  • Leid per veiligheidsregio 1 of 2 personen op zodat er een betere inhoudelijke kennis van PV systemen is en loot deze personen het brandonderzoek doen.
  • Continuering van het vullen van de database gedurende ten minste 4 jaar om de effecten van bovengenoemde trends mee te kunnen nemen.

Eindrapport Verbeteren monitoring en voorschriften brandveiligheid PV