Marsh Political Risk Report: Noodzaak om krediet-, performance e- en politieke risico’s te beperken nog nooit zo groot is geweest


Volgens  World Risk Review ratings hebben bijna alle regio’s een verslechtering van het handels-, performance – en investeringsklimaat sinds 2019 als gevolg van de samenloop van niet eerder vertoode gebeurtenissen. Deze onderling verbonden crises, of polycrises, zullen naar verwachting in 2023 in de hele wereld blijven doorklinken, waaruit blijkt dat de noodzaak om krediet-, performance e- en politieke risico’s te beperken nog nooit zo groot is geweest.. Om deze volatiliteit het hoofd te bieden, wordt bedrijven aangeraden instrumenten in te zetten voor het managen van deze risico’s, zowel uit de publieke als uit de private sector,en politieke risico’s, zowel uit publieke als private bronnen.

De vier grote verschuivingen die in dit verslag worden beschreven, zullen naar verwachting in 2023 en daarna doorgaan. De effecten van politieke volatiliteit zullen waarschijnlijk zullen waarschijnlijk prominenter worden, vooral in opkomende economieën, waardoor het vooruitzicht oppolitieke en burgerlijke onrust in het komende jaar.

Landen als Angola en Peru hebben reeds instabiliteit ervaren, terwijl landen alszoals Chili, Colombia en Zuid-Afrika het komende jaar met het komende jaar voor uitdagingen kunnen komen te staan.  Om deze volatiliteit tegen te gaan, wordt verwacht dat de regeringen naar verwachting blijven focussen op nationale economische veiligheid, waarvan de gevolgen zouden kunnen zijn een terugtrekking uit internationale allianties en open markten en het versnellen van een afglijden naar protectionisme en wereldwijde fragmentatie. De spanningen over de Amerikaanse Inflation Reduction Act zijn in sommige landen in sommige landen, en suggereert dat de acties die regeringen zelfstandig nemen om om de klimaatverandering te matigen het potentieel hebben om een geopolitiek brandpunt kunnen worden.

De risico’s van een grotere strategische concurrentie zijn verergerd door het Rusland-Oekraïne conflict. De crisis heeft de bestaande inflatiedruk versterkt en de bezorgdheid over voedsel- en energiezekerheid vergroot, hoewel op korte termijn wordt verwacht dat deze bezorgdheid de energietransitie zal versnellen. Ten slotte hebben de hierboven geschetste geopolitieke en handelsspanningen de kwetsbaarheid van kwetsbaarheid van de mondiale bevoorradingsketens. Inderdaad, staan geo-economische confrontaties in de top drie van gepercipieerde risico’s, volgens het Global Risks Report van dit jaar. Een nieuw evenwicht tussen efficiëntie en veerkracht zou kunnen resulteren in leveringsketens die verschuiven van afhankelijkheid naar diversificatie

Kwetsbaar politiek en economisch klimaat

Het wereldwijde politieke en economische klimaat zal volgens Marsh  in 2023 waarschijnlijk kwetsbaar blijven omdat een aantal factoren samenwerken om de impact van verschillende risico’s. Het Political Risk Report 2023 van Marsh onderzoekt vier gebieden waar toenemende politieke, prestatie en kredietrisico’s een bedreiging vormen voor de wereldwijde handel, veiligheid en  beleggingsomgeving.

Aanhoudende politieke instabiliteit, vooral in combinatie met de impact van inflatie, bedreigt het economische en investeringsklimaat. Verschillende landen zullen binnenkort verkiezingen houden, of hebben deze onlangs gehouden die de sociale instabiliteit en de politieke polarisatie kunnen vergroten.  Economische bezuinigingen zijn een dominante trend nu regeringen wereldwijd zich richten op hun op hun eigenbelang in nationale economische veiligheid,vaak ten koste van de vrije handel, waardoor internationale allianties verder versplinteren. In 2022 voelde elke regio de impact van de vertragende wereldeconomie, hoewel sommige beter dan andere.

Beslissingen van belangrijke economische machten over kwesties van meststoffen tot microchips en de energietransitie zullen wereldwijde gevolgen blijven hebben.De concurrentie om strategische hulpbronnen neemt toe als gevolg van het conflict tussen Rusland en Oekraïne conflict en de steeds toenemende vraag naar grondstoffen die in moderne technologieën worden gebruikt. Terwijl de landen die deze hulpbronnen bezitten mogelijkheden voor groei zien, draagt de concurrentie tussen regeringen op vele plaatsen bij tot geopolitieke instabiliteit.

Diversificatie van de toeleveringsketen brengt nieuwe risico’s, waarbij bedrijven oplossingen zoeken om de stijgende materiaalprijzen, fluctuerende wisselkoersen, hogere verzendkosten en overheidsingrijpen. Terwijl de veerkracht van de toeleveringsketentrends – waaronder reshoring en vereenvoudiging van de toeleveringsketen – veel economieën en economieën en bedrijven in de komende jaren kunnen verstoren, bieden ze ook kansen voor behendige concurrenten.

In lijn met de vier geïdentificeerde trends, benadrukt Marsh’s Political Risk Report 2023 een aanhoudende toename van het economisch risico in de meeste regio’s, voornamelijk gedreven door de hoge inflatie, die bijdraagt aan geopolitieke spanningen die al langer bestaan. Uit onze analyse blijkt echter dat sommige landen kunnen profiteren van een gediversifieerde toeleveringsketen en een verschuiving naar kritieke mineralen.

Het cumulatieve effect van gerelateerde mondiale risico’s is wat het Wereld Economisch Forum (WEF) Global Risks Report 2023 “polycrises” noemt, die de weerbaarheid  op mondiaal, nationaal en bedrijfsniveau op de proef zal stellen. Het WEF-rapport, opgesteld in samenwerking met Marsh McLennan en anderen, waarschuwt dat deze polycrises de focus van landen naar binnen hebben gekeerd en dat de vooruitzichten voor internationale samenwerking verslechteren. Een beter evenwicht tussen nationale paraatheid en wereldwijde samenwerking is nodig om collectieve weerbaarheid op te bouwen tegen de volgende mondiale schok of schokken, in welke vorm dan ook.

Een bijzonder ongewoon en positief kenmerk van de huidige huidige verhoogde risico-omgeving is het gelijktijdige bestaan van ten minste vier substantiële en doorslaggevende drijvende krachten achter de wereldwijde economische groei.

Deze omvatten:

1. De achterstand in kerninvesteringen in infrastructuur.

2. De noodzaak om de investeringen in de energietransitie

investeringen om te voldoen aan de klimaat- en

klimaat- en duurzaamheidsdoelstellingen.

3. Energie- en voedselzekerheid.

4. Investeringen in defensie.

Veranderende economische of politieke omstandigheden kunnen deze vier groeifactoren beïnvloeden, maar het zijn wereldwijde verplichtingen die bijna elke stap van elke toeleveringsketen gedurende vele jaren. Dit stelt publieke en private bedrijven, in elke regio van de wereld, met aanzienlijke investerings- en handelsmogelijkheden.

De combinatie van de huidige complexe, volatiele risico’s met aanzienlijke groeikansen biedt een omgeving waarin krediet-, prestatie- en beheer en beperking van politieke risico’s van cruciaal belang zijn, niet alleen om kapitaal te beschermen, maar ook om groei van bestaande activa en nieuwe investeringen