Als schaderegisseur voor een groot aantal verzekeraars en andere opdrachtgevers vervult MainPlus sinds 2017 een coördinerende rol bij het schadeherstel tussen enerzijds gedupeerden van een calamiteit en anderzijds een 50-tal schadeherstelbedrijven. Vanwege onvrede over de door lekdetectiebedrijven geleverde kwaliteit en doorlooptijden heeft het vanuit Rijswijk (ZH) opererende bedrijf er twee jaar geleden voor gekozen om, in afwijking van de overige schadeherstelwerkzaamheden, lekdetecties sindsdien in eigen beheer uit te voeren. En niet zonder succes. In twee jaar tijd is het aantal lekdetectiespecialisten gegroeid van één naar zes.
Commercieel Directeur Gerard van Engelenburg licht de keuze voor het in eigen beheer uitvoeren van de lekdetectiewerkzaamheden als volgt toe. “Vanaf de start van MainPlus hanteren we bij alle schadeherstelwerkzaamheden een aanpak waarbij kwaliteit en transparantie centraal staat. Om een mogelijke belangenverstrengeling te voorkomen hebben we er bewust voor gekozen geen schadeherstelwerk zelf uit te voeren, maar door ons op een goede dienstverlening en prijs/kwaliteitsverhouding geselecteerde herstelbedrijven.”
Hij vervolgt: “Lekdetectie werd een groeimarkt en dat trok allerlei bedrijven aan om zich hiermee bezig te houden, waaronder een groot aantal beunhazen. Er is op dit terrein veel kaf onder het koren. We constateerden in de praktijk van alledag dan ook geregeld herstelwerk voorbijkomen waarbij de geleverde kwaliteit en doorlooptijden niet voldeden aan de eisen die wij voor onze opdrachtgevers hieraan stellen. Daarom hebben we ervoor gekozen om deze voortaan zelf uit te voeren. Bijkomend voordeel is dat dit complementair is aan onze intake, zodat we bij een waterschade meteen kunnen vaststellen wat de oorzaak is en of de schade gedekt is of niet.”
MainPlus maakt op lekdetectiegebied een forse groei door. In twee jaar tijd heeft pionier Wilfred Marijnissen gezelschap gekregen van vijf collega’s te weten Roy van Hees, Edwin Naron, Patrick Sulman, Harald Zanen en Richard de Groot. Gerard: “De behoefte aan lekdetectie groeit en daarmee de vraag naar onze dienstverlening op dit gebied. Behalve door verzekeraars worden we hiervoor ook ingeschakeld door VVE’s, vastgoedbeheerders en woningcorporaties. Veel werk vloeit ook voort uit onze samenwerking met de 800.000 ledende tellende Vereniging Eigen Huis.”
Pure diefstal
Gedupeerden van een waterschade worden volgens hem bij een ingediende schadeclaim door hun verzekeraar vaak gevraagd een lekdetectie te laten uitvoeren, maar ze weten meestal niet bij wie ze moeten zijn. En kunnen het verschil niet zien tussen een beunhaas en een echte lekdetetectiespecialist.
“We kennen schrijnende voorbeelden waarbij gedupeerden soms meer dan 1.000 euro kwijt zijn voor een lekdetectie zonder dat naar de ware oorzaak wordt gekeken. Pure diefstal. Bij enige verkleuring rond de voegen wordt dan vaak gesteld dat het voeg- en kitwerk moet worden vervangen zonder verder te kijken. Wij controleren ook altijd de afvoer van de badkamer en controleren het leidingwerk, omdat daar vaak de werkelijke schadeoorzaak zit. Wij sturen onze lekdetectives dan ook met maximaal drie lekdetecties per dag op pad, zodat ze de tijd krijgen en hebben om kwalitatief hoogwaardige dienstverlening te bieden.
Daklekkages en andere schadeoorzaken
De lekdetectiespecialisten van MainPlus komen bij hun dagelijkse werkzaamheden bij lekkages verschillende schadeoorzaken tegen. Gerard: “We komen bijvoorbeeld veel daklekkages tegen. De kwaliteit van daken in Nederland is veelal schrikbarend slecht te noemen, waardoor de kans op lekkages groot is. Ook ontstaan lekkageschades geregeld door achterstallig onderhoud, slecht kit- en voegwerk en leidingen en ondeskundige reparaties. Oorzaken die met wat meer onderhoud en aandacht voor preventie voor een groot deel voorkomen kunnen worden.”
Klik hier voor het volledige artikel: https://riskenbusiness.nl/wp-content/uploads/RB-1_24-gecomprimeerd.pdf