Lithium-ion batterijen: groeiend gebruik, maar onvoorziene risico’s

De lithium-ion (Li-ion) batterij kent talloze toepassingen, van smartphones en laptops tot elektrische voertuigen (EV’s) en opslagsystemen voor hernieuwbare energie. Door de hoge energiedichtheid, lange levensduur en dalende kosten van deze batterijen zijn ze gewild in allerlei sectoren over de hele wereld.Maar het toenemende gebruik van deze batterijen brengt ook risico’s met zich mee waar zowel consumenten als organisaties mee worden geconfronteerd en waarmee lang niet iedereen bekend is, zo blijkt uit een artikel van de hand van QBE Nederland

In het artikel wordt onder meer gekeken naar de gevolgen voor de verzekeringsbranche. De ontwikkeling van Li-ion batterijen staat niet stil en dat betekent ook dat consumenten en organisaties zich bewust moeten zijn van de nieuwe risico’s die hierdoor ontstaan, benadrukt QBE. “Proactief handelen loont in risicomanagement, dus het is belangrijk goed voorbereid te zijn op de technologische en regelgevende trends om de dreigingen het hoofd te kunnen bieden. Organisaties moeten samen met hun betreffende partners er alles aan doen om de verstoringsrisico’s klein te houden, bijvoorbeeld door middel van een gedegen supply chain management en compliance-strategieën. Willen we uiteindelijk dat het gebruik van Li-ion batterijen in de wereldeconomie een succes wordt, dan moeten we ons als fabrikanten, regelgevende instanties, verzekeraars en eindgebruikers samen inzetten voor de veiligheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid ervan.”

Kans op grootschalige incidenten

Zo moeten volgens QBE Nederland consumenten en organisaties rekening houden met de mogelijkheid van grootschalige incidenten door ongelukken met Li-ion batterijen, want deze ongelukken kunnen zich overal voordoen. “Daarnaast moeten bedrijven disruptierisico’s verminderen door middel van robuust supply chain management en compliancestrategieën.”

Bedrijven die Li-ion batterijen fabriceren, distribueren of gebruiken hebben te maken met een aantal risico’s die daarmee samenhangen. Fabrikanten moeten zorgen voor een strenge kwaliteitscontrole en compliance met veranderende veiligheidsnormen, want ze willen geen fouten maken die tot defecten in de batterij kunnen leiden. Terugroepacties voor bepaalde producten, wettelijke aansprakelijkheid en reputatieschade kunnen grote financiële gevolgen hebben.

QBE: “Verzekeraars moeten deze risico’s zorgvuldig beoordelen, niet alleen rekening houdend met de directe kosten van mogelijke claims maar ook met de bredere impact ervan op de marktpositie en operationele continuïteit van het bedrijf. Hiervoor is een goed begrip van de huidige technologie en regelgeving cruciaal, maar ook het monitoren van opkomende trends en incidentgegevens blijft belangrijk. Ten slotte moeten verzekeraars en organisaties wijzigingen in wet- en regelgeving in verschillende landen in de gaten blijven houden en goed samenwerken om compliance te blijven garanderen. Zo kunnen we de kans op dure claims verkleinen en de effectiviteit van onze riskmanagementstrategieën vergroten.”

De voortdurende energietransitie is momenteel een van de meest dynamische investeringsgebieden wereldwijd. De batterijensector speelt hierin een cruciale rol en zal zich zeker nog ontwikkelen in de komende jaren. Meerdere factoren, van geopolitiek tot marktincentives, zullen de innovatie – en tegelijkertijd ook de bijbehorende risico’s – snel doen toenemen. “Verzekeraars moeten nauwgezet veranderingen in materialen, productietechnologie, regelgeving en consumentenvoorkeuren in de gaten blijven houden. Laten we niet vergeten dat energie-innovatie zelf ook energie nodig heeft”, zo besluit QBE.

Kik hier voor het volledige artikel: https://qbenederland.com/sector-resilience/lithium-ion-batterijen-groeiend-gebruik-maar-onvoorziene-risico-s/