Bedrijven in de zakelijke verzekeringsbranche zien zich de komende jaren voor tal van nieuwe uitdagingen gesteld , die vaak grotere en meer complexe risico’s met zich meebrengen, zo komt naar voren in een interview met de beide advocaten Leendert van Hee en Marko Jongkind ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van Van Traa. “Om ook deze nieuwe risico’s verzekerbaar te krijgen zal in de verzekeringsbranche nog meer samengewerkt moeten worden om gezamenlijk tot oplossingen te komen . Iets wat nu nog geregeld wordt bemoeilijkt door de geldende mededingingswetgeving. Dit vraagt dan ook om versoepeling door de overheid”
Een tweede belangrijk knel- en aandachtspunt ligt volgens hen op de arbeidsmarkt. “Het is met het oog op de toekomst essentieel dat we als (zakelijke) verzekeringsbranche voldoende nieuwe talentvolle acceptanten, sluiters en schadebehandelaars aan ons weten te binden en hen warm weten te maken voor het werken in de sector. Dat geldt overigens ook voor de expertisebureaus. Een en ander zal zeker niet makkelijk zijn, gezien de forse concurrentie met andere bedrijfstakken.”
Zij zeggen als studenten wellicht een streepje voor te hebben, maar ook zij merken dat het moeilijker is geworden om hen binnen te halen.” Daarom investeren wij hierin door reeds in een vroeg stadium het contact te zoeken met studenten door het geven van lessen op de universiteit en het bieden van stages. En eenmaal in dienst bieden we jonge juristen begeleiding en een uitgebreide, meerjarige opleiding tot volwaardig advocaat. Gezien de ontwikkeling op de arbeidsmarkt in de advocatuur wordt dat steeds belangrijker, aangezien het steeds moeilijker wordt om ervaren juristen aan te trekken. Kortom, blijf investeren in het aantrekken, opleiden en binnen houden van jonge talenten. Zorg daarom dat je zichtbaar bent.”
Trends
Gevraagd naar de trends en ontwikkelingen op hun vakgebieden noemen Jongkind en Van Hee de complexer wordende samenleving. “De regelgeving wordt ingewikkelder, financiële belangen worden groter en je ziet vaker civiel- en publiekrechtelijke geschillen in één zaak samenkomen. Dat alles maakt de dossiers waarmee we te maken krijgen een stuk complexer.
Als andere trend noemen zij duurzaamheid, een dilemma in hun ogen. “In de praktijk van alledag zijn de kosten van vervanging van door schade verloren gegane goederen geregeld goedkoper dan het herstellen ervan. Dat staat natuurlijk haaks op de duurzaamheidsgedachte. Polisvoorwaarden gaan vaak uit van de gedachte dat beschadigde goederen vervangen moeten worden wanneer de kosten van herstel hoger zijn dan de kosten van vervanging. Om echt over te gaan tot duurzaam schadeherstel is dan ook een omslag in het denken nodig en vervolgens een aanpassing van de polisvoorwaarden. Daarbij zal dan aandacht besteed moeten worden aan de vraag of en zo ja, in hoeverre het indemniteitsbeginsel in de weg staat aan duurzaam schadeherstel. Bijvoorbeeld wanneer een beschadigde gevel van een oud, niet geïsoleerd pand hersteld wordt door een goed geïsoleerde nieuwe gevel aan te brengen.”
De ESG-regelgeving is volgens hen een ander hot topic, niet in de laatste plaats door de verplichting om vanaf 2024 in de jaarverslagen van grote ondernemingen te vermelden welke activiteiten op dit vlak zijn ondernomen. “Ook verzekeringsbedrijven zullen hier uit reputatieoogpunt meer naar gaan kijken. Specifiek voor de transportwereld wijzen zij op trends als cyberrisico’s, fraude (o.m. met digitale vrachtbeurzen) en het cumulatierisico bij de steeds groter wordende containerschepen, zoals het voorval met de Ever Given in het Suez-kanaal en de brand op de Freemantle Highway boven de Wadden. Daarnaast brengen nieuwe risico’s als toenemende digitalisering, nieuwe technologieën, bijvoorbeeld op het gebied van houtbouw, windmolenparken en onbemande vervoersmiddelen en warehouses allerlei nieuwe uitdagingen met zich mee. Kortom, er gaan de komende jaren interessante dingen gebeuren.”
Klik hier voor het volledige artikel: https://riskenbusiness.nl/wp-content/uploads/2023/12/RB-4_23.pdf.