Vandaag de uitstoot verminderen om morgen te verzekeren, waarschuwt het rapport nu 2024 het eerste jaar is waarin de rode lijn van 1,5°C opwarming van de aarde wordt overschreden. Het achtste jaarlijkse scorecardrapport Within Our Power van Insure Our Future onthult dat klimaatverandering verantwoordelijk is voor naar schatting 600 miljard dollar, oftewel meer dan een derde, van de wereldwijde verzekerde weergerelateerde schades in de afgelopen twee decennia.
De door het klimaat veroorzaakte schades stegen de afgelopen tien jaar gemiddeld van 31% naar 38% van de totale verzekerde weergerelateerde schades en overtroffen deze met 6,5% tot 4,9% in termen van jaarlijkse groei.
Onbegrip verzekeraars
Professor Ilan Noy, Econoom klimaattoeschrijving aan Te Herenga Waka – Victoria University of Wellington: “Verzekeraars begrijpen het klimaatrisico fundamenteel verkeerd door niet te erkennen hoe de uitstoot van broeikasgassen de schades deze eeuw heeft opgedreven. Tenzij we de uitstoot dit decennium sterk terugdringen, zal de klimaatschade exponentieel toenemen en zowel verzekeraars als economieën overweldigen.”
De voortdurende expansie van fossiele brandstoffen die deze emissiereducties buiten bereik duwt, is afhankelijk van essentiële verzekeringsdekking, die niet gegarandeerd is, zoals de snelle terugtrekking van verzekeraars uit gemeenschappen laat zien. Bovendien is het verzekeren van fossiele brandstoffen economisch dubieus. Uit de analyse in het rapport van de 28 grootste wereldwijde schadeverzekeraars blijkt dat hun geschatte aandeel in klimaatveroorzaakte schades ($10,6 miljard) even groot is als de $11,3 miljard aan directe premies die ze hebben onderschreven voor zakelijke klanten die fossiele brandstoffen gebruiken in 2023.
Schadelast vs premieomzet
Voor meer dan de helft van de maatschappijen, waaronder Allianz, AXA en Zurich, waren deze schades groter dan de premies voor steenkool, olie en gas. Gemiddeld maken premies voor fossiele brandstoffen minder dan 2% uit van de totale premies, wat serieuze vragen oproept over waarom verzekeraars hun buitensporige invloed op de fossiele brandstoffensector niet gebruiken om de andere 98% van hun activiteiten te beschermen tegen de opwaartse klimaatspiraal.
De huidige aanpak van de sector, die uitgaat van een expansie van fossiele brandstoffen die de klimaatrisico’s verergert en vervolgens de dekking intrekt en/of meer in rekening brengt voor deze risico’s, is zowel economisch onverantwoord als onrechtvaardig. Aangezien 2024 het eerste kalenderjaar is waarin de gevarengrens van 1,5°C temperatuurstijging wordt overschreden, is een snelle vermindering van de uitstoot van broeikasgassen essentieel om betaalbare dekking te bieden en de premies beheersbaar te houden – vooral voor historisch achtergestelde gemeenschappen. “De Amerikaanse Golfkust, die te kampen heeft met orkanen die werden aangewakkerd door de recordhitte in de oceaan, is een goed voorbeeld van zowel de dringende behoefte aan veerkracht als de pijnlijke grenzen daarvan”, aldus het onderzoek.
Industrie vastgelopen
Uit de analyse van Insure Our Future blijkt echter dat de industrie als geheel is vastgelopen op het gebied van effectieve klimaatmaatregelen, terwijl ze gemeenschappen over de hele wereld laat opdraaien voor toenemende risico’s zonder bescherming en torenhoge kosten laat betalen waar ze zelf nauwelijks een rol in hebben gespeeld.
De totale zakelijke verzekeringsmarkt voor fossiele brandstoffen is de afgelopen twee jaar marginaal gegroeid. De totale verzekeringspremies voor hernieuwbare energie zijn nog steeds minder dan 30% van de omvang van de verzekeringsmarkt voor fossiele brandstoffen ($6,5 miljard vergeleken met $22 miljard) – een potentieel verzekeringstechnisch knelpunt voor tot $10 biljoen aan klimaatveranderingsinvesteringen tegen 2030.
Onmiskenbaar bewijs
“Het bewijs is onmiskenbaar – klimaatverandering vormt een existentieel risico voor de verzekeringssector” , schrijven Dave Jones, voormalig verzekeringscommissaris in Californië, en Dr. Louise Pryor, senior actuaris, in een gezamenlijk voorwoord voor het rapport. “De verzekeringssector heeft in het verleden geholpen om samenlevingen veerkrachtiger te maken. Nu moet het zijn kracht omarmen en de overgang naar schone energie versnellen, niet langer garant staan voor nieuwe projecten op het gebied van fossiele brandstoffen en zich snel aanpassen aan geloofwaardige overgangstrajecten van 1,5°C.”
Nu vrijwillige maatregelen van bedrijven bij lange na niet volstaan om onomkeerbare omslagpunten te bereiken, moeten wetgevers en regelgevers resoluut optreden. De belangrijkste aanbevelingen van Insure Our Future zijn onder andere:
o Verzekeraars verplichten om op 1,5°C afgestemde overgangsplannen te ontwikkelen, te implementeren en openbaar te maken;
o robuuste scenarioanalyses verplicht stellen om rekening te houden met de volledige complexiteit van klimaatgerelateerde gebeurtenissen, inclusief omslagpunten; o Toezicht houden op het beheer van klimaatrisico’s door verzekeraars, inclusief de manier waarop het overnemen en investeren in fossiele brandstoffen deze risico’s verergeren, om hun stabiliteit en de mogelijkheid om dekking te bieden te waarborgen; o Beleid implementeren dat een rechtvaardige toewijzing van klimaatrisico’s en kosten ondersteunt om gemeenschappen te beschermen. Download Report View Scorecard
|