De meest gemelde beroepsziekten zijn in 2024 psychische aandoeningen en aandoeningen van het bewegingsapparaat. Het aantal meldende bedrijfsartsen stijgt met 17% ten opzichte van het voorafgaande jaar. Ook het aantal beroepsziekten laat een stijging zien met 12%. Dit blijkt uit het op 27 mei verschenen ‘Kerncijfers beroepsziekten 2025’ van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, Public and Occupational Health, Amsterdam UMC.
In 2024 zijn er 2.617 meldingen van beroepsziekten geregistreerd door het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) afkomstig van 690 bedrijfsartsen. Beroepsziekten zijn aandoeningen die in hoofdzaak worden veroorzaakt door werk of arbeidsomstandigheden. Dit is een stijging ten opzichte van voorgaande jaar toen er 2.347 meldingen waren van 590 bedrijfsartsen. Mogelijk speelt de toegenomen maatschappelijke aandacht voor werkgerelateerde aandoeningen een rol in de stijging van meldingen.
Bij 85% van de beroepsziektemeldingen is sprake van tijdelijke arbeidsongeschiktheid en bij 8% blijvende arbeidsongeschiktheid. Bedrijfsartsen rapporteren 126 beroepsziekten per 100.000 werknemers in 2024. De hoogste incidentiecijfers worden gerapporteerd voor psychische aandoeningen. Hierna komen de aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat, infectieziekten, gehooraandoeningen, gevolgd door neurologische, huid en long- en luchtwegaandoeningen. De drie economische sectoren met de meeste beroepsziekten per 100.000 werknemers zijn: bouwnijverheid (224), vervoer en opslag (217) en groot- en detailhandel (134).
Kerncijfers Beroepsziekten 2025 is opgesteld in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het rapport geeft een overzicht van het aantal geregistreerde beroepsziekten, de aard ervan en de verdeling binnen sectoren en beroepen in Nederland. Daarnaast beschrijft het wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen met betrekking tot beroepsziekten.