Kaspersky: 2020 is hét jaar van het online festival, ook voor cybercriminelen

   
Nu het festivalseizoen van 2020 zo goed als verloren is, zoekt muziekminnend Nederland haar heil in online alternatieven. DJ’s, artiesten en festivals schakelen massaal over naar livestreams. En met succes: miljoenen mensen tuneden eerder al in op digitale dansevents. Maar muziekfans zijn niet de enigen die dit juichend ontvangen, ook cybercriminelen maken een vreugdedansje. Kaspersky lanceert daarom AntivirusFest: een platform en social media festivalfilter die mensen bewust moet maken van de cyberrisico’s in het ‘nieuwe normaal’ en hoe ze te vermijden.   De COVID-19 maatregelen zijn inmiddels versoepeld, maar de festivalbranche heeft het nakijken. Muziekfans komen online massaal samen om deze zomer toch het festivalseizoen virtueel te vieren. Zo verzorgde de game Fortnite eerder al een virtueel concert van Travis Scott dat ruim 27 miljoen mensen trok en afgelopen weekend vond er een online editie van Lowlands plaats met live-sessies, optredens van eerdere jaren die teruggekeken konden worden en opgenomen optredens van artiesten die dit jaar zouden optreden.
 
Veilig festivallen
Cybercriminelen springen in op de enorme vlucht die virtuele muziekfestivals hebben genomen. Veel mensen begeven zich in een voor hun onbekende online omgeving om toch hun felbegeerde festivalmoment te kunnen beleven. Zoals niet-gamers die via een gast-account in een game inloggen of via livestreams op onbekende websites. Ook worden mensen middels grote artiestennamen verleid om te klikken op links die heimelijk toegang geven tot wachtwoorden of persoonsgegevens.

Kaspersky wil met de B2C campagne AnitvirusFest virtuele feestvierders op een toegankelijke manier bewust maken van de gevaren die online events met zich meebrengen en lanceerde een platform met allerlei tips en safety checks hoe je risico’s kunt vermijden.
 
Jornt van der Wiel, cybersecurity expert bij Kaspersky: “Net zoals je je voor een festival voorbereidt, van kaartjes kopen tot de perfecte outfit, is het aan te raden om ook voor je virtuele festival de nodige voorbereidingen te treffen. Met Antivirusfest willen we laten zien hoe je je vrijheid online kunt vieren op een veilige manier.”Vier de vrijheid online
Naast het platform heeft Kaspersky een Facebook en Instagram festivalfilter ontwikkeld dat wordt gelanceerd in samenwerking met bekende festivalliefhebbers. Via Instagram laten Kris Kross Amsterdam, Anna Nooshin, Fred van Leer en Lizzy van der Ligt zien hoe zij deze zomer online festivallen. Daarnaast vertelt Kris Kross Amsterdam, die onlangs een nieuwe singel uitbracht, op het platform hoe zij coronatijd (online) hebben beleefd.   Afbeelding: Anna Nooshin op #AntivirusFest via Instagramfilter