JBL&G: Rijkswaterstaat erkent aansprakelijkheid voor ongeluk op afrit van A7

Er moesten eerst minstens een stuk of vijf auto’s voor uit de bocht vliegen en crashen, op de afrit van de A7 bij Hoogezand. Maar uiteindelijk heeft Rijkswaterstaat nu toch de aansprakelijkheid erkend voor ten minste één van die ongelukken. Letselschadebureau JBL&G hoopt dat nu ook andere gedupeerden zich melden.

Het was de afgelopen winter schering en inslag: achter elkaar verongelukten minstens vijf auto’s terwijl ze vanuit de richting Zuidbroek de afslag van de A7 namen richting Hoogezand. Na het verlaten van de snelweg verslechterde plots het zicht, ontbrak er adequate verlichting, was de belijning slecht te zien of geheel afwezig, en zou er bij regenval water blijven staan tussen een deel met oud en een deel met net vernieuwd asfalt. De verongelukte auto’s raakten van de weg, sloegen over de kop, of kwamen tegen bomen tot stilstand. Er vielen meerdere gewonden te betreuren, diverse auto’s waren total-loss.

Een 21-jarige vrouw uit Hoogezand raakte vorig jaar Kerstmis als passagier van een van de verongelukte auto’s gewond, en klopte aan bij letselschadebureau JBL&G in Groningen. Dat stelde Rijkswaterstaat aansprakelijk, de beheerder van de weg en de afrit. “Alles duidt erop dat het wegdek en bijbehorende omgeving, de belijning en de belichting, niet in de staat verkeren die van een openbare weg mag worden verwacht. Er is dan ook een gebrek aan de weg, en daarvoor is Rijkswaterstaat aansprakelijk”, aldus letselschadejurist Dennis Wijnia van JBL&G. Inmiddels is er bij de afrit een waarschuwingsbord geplaatst. Wijnia: “Dat had ook wel veel eerder gekund. Nog daargelaten of een bord wel afdoende waarschuwt, gelet op de ernst van deze gevaarlijke situatie.”

Eerder al probeerden verongelukte automobilisten Rijkswaterstaat aansprakelijk te stellen, maar zij kregen nul op het rekest: wie in Hoogezand woont, moet bekend zijn met de afrit, en wie daar dan verongelukt, zal wel onvoldoende geanticipeerd hebben, te snel hebben gereden, of geen rekening met de regen hebben gehouden, luidden een paar van de afwijzingen. Aangezien het JBL&G nu wél lukte de aansprakelijkheid erkend te krijgen, roept het bureau andere verongelukte automobilisten op zich ook te melden, om te bezien of er wellicht gezamenlijk actie kan worden ondernomen.