Jaarvergadering FUEDI 2024: Moeten schade-experts anders gaan werken in de toekomst?

 

Op 16 en 17 mei jl. heeft de jaarvergadering van FUEDI plaatsgevonden in Baveno in Italië. Deze werd gecombineerd met de conferentie “Loss Adjusting Best Practice in Europe”. Vanuit Young Fuedi was Maarten Schaap aanwezig en vanuit het NIVRE-bestuur was Klaas Brand de vertegenwoordiger.

Giuseppe Degradi van AIPAI (de Italiaanse Vereniging voor Loss Adjusting) sloot zijn lopende jaar als voorzitter van FUEDI (de Europese Vereniging van Verenigingen voor Loss Adjusting) af met een krachtige Algemene Vergadering en een conferentie die dieper inging op de “Best Practice op het gebied van verliesaanpassing in Europa”.

Op de conferentie waren niet alleen vertegenwoordigers van de 12 Europese leden van FUEDI aanwezig, maar ook verzekeraars:

  • Omar El Idrissi van UnipolSai Assicurazioni S.p.A
  • Marcella Accoto van Chubb European Group SE
  • Bruno Masseloux van AXA Frankrijk
  • Antonio Venir van General Global Corporate & Commercial Italië

Tijdens een tweetal rondes werden discussies gevoerd over de rol van de expert in de diverse landen, maar bijvoorbeeld ook in hoeverre er de verwachting is dat experts anders moeten gaan werken in de toekomst. Tijdens deze twee Round Tables discussies bleek wel dat de onderlinge verschillen per land nog wel eens fors waren en de ontwikkeling van het beroep en de landenverenigingen anders waren. Een van de conclusies was dat de expert niet alleen materiedeskundige moet zijn, maar ook steeds meer gevraagd wordt om zijn communicatievaardigheden op een steeds hoger peil te brengen. NIVRE was gevraagd deelnemer te zijn aan de eerste Round Table ronde samen met onder meer de vertegenwoordigers van HALA uit Griekenland en CILA uit de UK.

Wat ook zeer interessant was, is dat voorafgaande aan de Round Tables er een presentatie werd gegeven van de uitkomsten van een onderzoek dat was uitgezet bij de diverse deelnemende landen binnen de FUEDI, waaronder dus NIVRE. NIVRE had een aantal surveys moeten invullen en dat gold voor alle landen. Vanuit deze input werden vergelijkingen getrokken tussen het expertiselandschap van de individuele landen. Zonder in extenso daarop in te gaan bleek dat NIVRE, samen met CILA, sterk vooropliep qua aantallen aangesloten experts, het feit dat er een professionele organisatie staat die alle geregistreerde experts omvat, maar ook dat het expertiselandschap enorm verschilt. Zo bleek bijvoorbeeld dat in Italië de expert zijn werkterrein voor Property & Casualty voor ongeveer 90% nog ligt bij kleinere schaden (< € 10.000,00) terwijl het landschap bij CILA en NIVRE vrijwel gelijk lag met een onderverdeling, waarbij met name de wat grotere schaden werden onderzocht door experts. Een andere opvallende uitkomst was dat in Duitsland de aangesloten experts bijna alleen maar hele grote schaden expertiseren. Reden hiervoor is dat verzekeraars nog heel veel eigen experts hebben. Ook met betrekking tot leeftijdsopbouw en verhouding in gender stak Nederland, samen met de UK, er positief uit.

De Algemene Vergadering (GA) werd bijgewoond door de leden van Young FUEDI (YF) die een presentatie gaven over het identificeren van oplossingen voor rekrutering van jonge nieuwe talenten en de rol van de schade-expert. De Algemene Vergadering steunde unaniem de voortzetting van dit YF-project.

De GA concentreerde zich ook op het benadrukken van het belang en de voordelen van FUEDI, waaronder samenwerking met andere invloedrijke Europese instanties, het ondersteunen van ledenverenigingen en het benadrukken van de toewijding van de FUEDI-leden aan hoge professionele en ethische normen.

Giuseppe Degradi merkte op: “Ik ben vereerd om als president van FUEDI te dienen sinds mijn verkiezing in Porto in mei 2023. Ik ben er trots op dat FUEDI tijdens mijn ambtsperiode vooruitgang is blijven boeken. We hebben meer aanhang gekregen en onze conferentie van deze week heeft het belang benadrukt van de rol van de schade-expert bij het oplossen van “alledaagse” claims en claims die volgen op natuurrampen.”

Giuseppe heeft formeel het voorzitterschap overgedragen aan Stavros Dimopoulos van HALA, de Griekse vereniging voor verliescompensatie. Stavros merkte op: “Ik ben trots dat HALA deze cruciale rol op zich kan nemen. We zien het voordeel van het lidmaatschap van FUEDI vooral bij de voortdurende erkenning en benchmarking van kwalificaties en de focus op de werving van schade-experts van de volgende generatie.”

Overigens gaat het presidentschap elk jaar naar een ander land; Nederland zal in 2026 de verantwoording hiervoor dragen