Natuurbranden worden in Nederland sinds 1994 niet meer officieel bijgehouden. Mede daardoor bestaat een blinde vlek voor dit onderwerp, zegt de Wageningse bosbrandexpert Cathelijne Stoof. Zij heeft samen met brandweerman Edwin Kok en andere experts een overzicht gemaakt. Daaruit blijkt dat er in Nederland tussen 2017 en 2022 in totaal 3.667 natuurbranden plaatsvonden en dat er jaarlijks gemiddeld een oppervlak van 405 hectare afbrandt. Dat gaat dan eerder om heide dan bos, en gebeurt het meeste in de lente en in droge zomers. Bijna alle branden ontstaan, bewust of onbewust, door menselijk handelen. Natuurbranden blijken in Nederland het vaakst te beginnen op een zondag
Met drogere en hetere lentes en zomers is het “wachten op een veel grotere ramp”, zegt Stoof. “Men is gaan denken dat vuur iets is van warme landen of de verre toekomst. Maar het is er nu al.” Mede door klimaatverandering neemt de kans toe dat branden op veel plekken tegelijk woeden. Het is nu de bedoeling dat brandweerkorpsen elkaar ondersteunen in bestrijding, maar in zo’n geval kan die samenwerking onmogelijk blijken. De brandweer kan immers maar op één plek tegelijk zijn.Het is niet voor het eerst dat dergelijke waarschuwingen klinken. “Het is niet de vraag óf natuurbranden in ons land onbeheersbaar worden, maar wanneer”, zei Jelmer Dam, nationaal coördinator natuurbrandbeheersing in 2021.
Stoof vraagt zich af waar het beleid blijft. . “Nederland is kampioen in integraal waterbeheer. Maar er is ook integraal vuurbeheer nodig – waarbij we branden in het dichtbevolkte Nederland gaan zien als een ruimtelijke uitdaging.”